Fra 20. juni til 20. august er turistinformasjonen i Hemne åpen. Den betjenes fra Frivilligsentralens lokaler i Øragata på Kyrksæterøra, og har åpent litt lenger enn de øvrige butikkene i gata.

Verten heter – i år som i fjor – Maren Bugten Kjørsvik, og hun gleder seg til å ta fatt på en uforutsigbar jobb.

— Du vet aldri hvem som kommer på besøk, og du vet aldri hva du får spørsmål om. Det vil si, du er garantert å få spørsmål om det du ikke forventer. Men det er en spennende jobb der du treffer mange mennesker, sier hun.

Utsikt over Kyrksæterøra fra Tyskhytta, et sted Maren Bugten Kjørsvik definitivt vil anbefale besøkende. Foto: Steinar Væge

Bortgjemte premier?

— Hva anbefaler du for dem som spør om «what to see»?

— Opp Tyskstien til Tyskhytta er en fin tur med fantastisk utsikt. For dem som ikke vil oppi høyden, er det jo en opplevelse bare å gå en tur opp Øragata, stikke innom Wesselgården, ta turen innom Lunds Bakeri og videre til Kjørseskolen ved kirka. Det er masse å velge i, sier hun.

— Er det mange som spør etter premiesamlinga til Ove og Berit Aunli?

— Faktisk ikke. Den er kanskje litt bortgjemt i Hemnehallen og hadde fortjent å bli mer synlig og tilgjengelig.

Hjemmeblind

Svein Waade, styreleder i Hemne Frivilligsentral, minner om at det ikke er bare de tilreisende turistinformasjonen er til for.

— Jeg tror det er litt misforstått at den er åpen kun for de tilreisende og «stengt» for hemnværingene. Slik er det selvsagt ikke. Alle kan benytte seg av den, sier Waade.

Han mener også det er viktig at hver enkelt påtar seg en vertskapsrolle.

— Vi må bli bevisst på at vi har mye bra og spre dette budskapet til alle. Vi har en tendens til å bli litt hjemmeblind, vær raus med omtalen av stedet der du bor.

— Hva anbefaler du?

— Masse, Tyskstien, Vinjeøra med Gammeløra, Øragata og den digitale og filmatiserte historien som snart kommer, fiskemuligheter og gjerne også en tur i Ånesøyan.

Langveis fra

Antall registrerte besøkende ligger på ca. 200 pr. sesong. Et sveip innom gjesteboka viser besøkende fra land som Israel, Ungarn, Latvia, Italia, Frankrike, Sveits, Ukraina, Sveits, USA og Canada.

— Som vi ser, de kommer langveis fra for å besøke Hemne, sier Svein Waade.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300