- De føler ikke mye ansvar. Det er for ille at alle veterinærene skal gjøre seg utilgjengelig etter klokka 16.00 og i helgene. Noen burde ha hatt vakt. Begrepet liv og helse må også gjelde for dyra, på samme måten som for oss mennesker. Det er tross alt snakk om individer som føler smerte på linje med oss, sier Ivar Haugen, som umiddelbart ikke har noe forslag til hvordan veterinærene alternativt kunne fått gjennom sine krav.

Uravstemning

I går morges ble det altså klart at veterinærene er tilbake i ordinær vakttjeneste igjen. En såkalt plattform er snekret, og på grunnlag av den er nå partene enige om at en ny avtale skal være på plass innen to uker. Da skal resultatet ut til uravstemning, men det er altså så stor optimisme at veterinærene valgte å gjenoppta sin vakttjeneste igjen fra i går klokka 16.00.

- Jeg var redd dette ville dra ut og fryktet for at konflikten ville ramme lamminga. Da hadde det gått riktig ille, sier Ivar Haugen, som til tross for at han ikke har hatt behov for veterinær naturligvis er glad for at det hele nå er over.

- Du sitter med en ekstra spent følelse når du vet hva som kan skje i fjøset, sier han.

Bøndene skadelidende

Haugen er heller ikke imponert over myndighetenes håndtering av saken.

- Den er for dårlig, de har ikke tatt ansvar. Avtalene ble sagt opp for ni måneder siden. Men for oss bønder et dette et signal om at vi er null verdsatt. Her er det den enkelte gårdbruker som blir skadelidende - i tillegg til dyras lidelser - og det har tydeligvis ikke noe å si for dem som har ansvaret for å få partene til enighet.

Det gikk altså ti hele dager av det nye året før enigheten var et faktum. Det er for lenge, mener Haugen. Han tror heller ikke noen har dratt lærdom av denne konflikten dersom den oppstår igjen.

- Da blir de vel like opprådd som de var nå!

Tror på avtale

- Har saken vært hyppig diskutert blant dere gårdbrukere?

- Nå treffes vi ikke så veldig ofte. Bondeyrket kan være ensomt. Men når vi har møttes har dette vært tema.

- Tror du nå at en avtale kommer på plass i løpet av to uker?

- Ja, jeg går ut fra at det går i orden nå.

24 dyr landet over måtte bøte med livet under konflikten.

Ivar Haugen synes myndighetene har håndtert veterinærkonflikten dårlig. - De har ikke tatt ansvar, sier sauebonden fra Hemne.