Eva Kristin Knudsen (31) fra Løkken Verk er ei treffsikker dame. Nylig deltok hun i det som kalles Landskampen i leirdueskyting, som i realiteten er skandinavisk mesterskap. Her samles de 25 beste skytterne på rankingen fra Danmark, Norge og Sverige. Med andre ord, her møtes de 75 beste skytterne i de tre landene, og dama fra Løkken viste seg å være best av dem alle.

Tre gull

Hun deltok nemlig i tre konkurranser. I tillegg til den individuelle damekonkurransen, deltok hun i landslagskonkurransen og i lagkonkurransen. I landslagskonkurransen deltar alle 25 skytterne på de tre landslagene, mens i lagkonkurransen deltar de tre beste fra hvert landslag. Eva Kristin Knudsen levnet ingen tvil. Hun tok nemlig tre gull av tre mulige.

- Jeg hadde ambisjoner på forhånd, men det var selvsagt utrolig artig å lykkes så godt som jeg gjorde, forteller landslagsskytteren.

Eva Kristin Knudsen rasket med seg hele tre gullmedaljer.

Spennende

Men selv om Løkken-skytteren nok var favoritt på forhånds, så ble den individuelle konkurransen veldig spennende. I konkurransen skytes det seks serier a 25 skudd, hvorpå de fem beste skyter finale til slutt. Etter fem serier ledet Knudsen med fire duer på skytteren på sølvplass. Men etter den siste runden, var ledelsen krympet til ei due. I finalen skjøt begge én bom, og dermed gikk gullet til Løkken med ei fattig dues margin etter 175 skudd.

Små marginer

Når Knudsen blir bedt om å forklare hvilke egenskaper som skal til for å hevde seg i leirdueskyting, så lyder svaret; konsentrasjon og hurtighet. Og svaret er egentlig ganske opplagt hvis en tenker på hvordan det hele foregår. Fra øyeblikket skytteren roper klar, så skytes leirdua ut i løpet av 2,5 sekunder. Skytteren ser ikke retningen på dua, og vet aldri nøyaktig når den kommer. Hagla løftes til skuldra først i det øyeblikket leirdua er i lufta, og da skal man reagere raskt og treffsikkert.

- Hva er det som er så fascinerende med leirdusekyting?

- Spenninga. Du vet aldri hvordan det går. Marginene er så små at alt kan skje. Og så trives jeg veldig godt i selskap med de andre skytterne. Det sosiale teller mye, forteller Knudsen.

Her er Eva Kristin Knudsen i aksjon i sporten som krever både hurtighet og konsentrasjon.

- Alt kan skje

Knudsen startet med leirdueskyting først i 2014. De siste tre årene har hun vært på det norske kvinnelandslaget, noe som har resultert i flere NM-medaljer. Hun ble også Skandinavisk mester i fjor, før hun altså gjentok bedriften nå i år. Men til tross for de gode resultatene, så trener ikke Knudsen så mye.

- Jeg hadde åtte måneders pause før jeg startet opp med skytinga igjen i mai. Før dette stevnet hadde jeg skutt to treningsrunder, men det er blitt til sammen seks stevner før skandinavisk. Så noen skudd er det blitt, forteller Knudsen, som skyter for Kvam JFK i Gudbrandsdalen.

Skandinavisk mesterskap, eller Landskampen i nordisk som konkurransen heter, gikk av stabelen i Tvedestrand, mens Nordisk mesterskap går av stabelen i Enebakk utenfor Oslo. Men til tross for alle gullmedaljene hun rasket med seg nylig, så har hun ikke de helt store ambisjonene før helgas nordiske mesterskap.

- Jeg har ingen ambisjoner. Jeg deltar fordi det er gøy. Og da kan alt skje, forteller Knudsen med et lurt smil om munnen.