Martin Waage bygde opp ABP World Group (Advanced Body Protection) tidlig på 2000-tallet. Han var selv leder av ABPs Europa-avdeling. Men i praksis var han toppsjefen i bedriften, som hadde vel ti faste ansatte på lønningslista og som besto av «hard kjerne» på 30–35 personer over hele verden.

— Det startet som en hobby etter at jeg var lei av å jobbe i logistikkbransjen og helsevesenet, fortalte mannen i slutten av 30-åra, som opprinnelig var fra STs nedslagsfelt.

Han tok utdanning innen sikkerhet og etterforskning (livvaktutdanning og etterretning) i utlandet. På kort tid bygget han opp et nettverk som var i stand til å ta oppdrag over hele verden.

— Vi tilbyr livvakttjenester og tar oppdrag innen både etterforskning og utpressingssaker. men 90 % av oppdragene våre er barnebortføringssaker, sa Waage til ST i 2012. På det tidspunktet bodde han på Østlandet med familien sin.

Firmaet hans var lovlig, men de opererte i en gråsone på enkelte oppdrag. Enkelte land ble selvfølgelig «tråkket på tærne», men de respekterte ikke internasjonale lover og konvensjoner heller. Oppfatningen til ABP var at det er moralsk viktig å hjelpe folk slik at de fikk igjen barna som var bortført.

— Hva er alternativet? spurte han.

STs reporter lurte på om vurderte å finne seg en «vanlig» jobb etter hvert. Svaret kom kontant.

— Aldri i verden! Jeg har verdens beste jobb; jeg hjelper folk slik at de får igjen ungene sine. Jeg liker å ha en jobb med spenning og litt reising.

Og stoda i 2012 var slik at han neppe ville bli arbeidsledig med det første.