Midt under STs lesertur til Kenya, besøkte vi Kogelo, byen der president Obama har sine røtter.

Det kan synes som om Barack Obama er enda større i Norge enn i Amerika. Men det er kanskje i Kenya den amerikanske presidenten står aller høyest i kurs.

Det er det flere grunner til.

Farsslekta

Den mest opplagte årsaken er hans kenyanske avstamning. Hans far, som også het Barack Hussein Obama, kom fra landsbyen Kogelo. Han døde i 1982, og ligger begravd i hagen på eiendommen der Obamas stebestemor bor i dag.

Det var denne gården ST-følget besøkte. Og hadde vi kommet én dag tidligere, hadde vi fått møte henne. For Mama Sarah, som hun kalles, liker å ta imot besøkende under det store tuntreet på eiendommen sin. Men denne dagen var hun dessverre borte.

Vi fikk likevel komme inn på eiendommen, og sitte under tuntreet og prate med en av hennes assistenter.

Ny tidsregning

Det oppsto en ny tidsregning i Kogelo den 4. november 2008. Inntil denne dagen hadde den lille landsbyen vært uten strøm, skikkelige helsetjenester og med et svært dårlig veinett.

Men da Obama ble valgt som historiens første afroamerikanske president, med farsslekta si fra Kogelo, var det en nasjonal begivenhet i Kenya. Regjeringen erklærte den påfølgende dagen som nasjonal helligdag, slik at folk fikk anledning til å feire seieren. Alle fikk fri fra jobb og skole.

«Obama-skole»

To dager senere, den 6. november, kom elektrisiteten til Kogelo. Dette var regjeringens måte å gratulere Obamas «sambygdinger» på. Omtrent samtidig begynte arbeidet med å bygge veier. Senere har stedet fått en moderne helseklinikk, og både hotell og flere skoler er under bygging. Alt på grunn av en helt ny optimisme.

Da vi kjørte inn i Kogelo, ble det straks tydelig hvilken storhet som har sine røtter i landsbyen. Store skilt fortalte om skoler som bar Obamas navn. Disse skolene ble bygget allerede da Barack Obama var senator. I veikanten sto barn og unge og hilste oss velkommen med smil, vinking og Obama-rop.

Over hele Kenya selges Obama-effekter, vi passerte syklister med det amerikanske flagget både på sykkelen og på ryggen. Og i maasai-landsbyen vi besøkte noen dager senere, sprang ei lita jente rundt med Obama-skjorte.

Odinga og Obama

En av sjåførene våre, Hashim Fakih, forteller om en voldsom feiring i Kenya da Obama vant presidentvalget.

– Ingen sov den natten. Alle fulgte valget på TV. De som ikke hadde TV selv, fulgte valgnatten på storskjerm. Og da Obama ble erklært president utpå morgenkvisten, strømmet hele folket ut i gatene for å feire.

Fakih forteller at presidentvalget i USA også har hatt politiske konsekvenser i Kenya. Landets statsminister, Raila Odinga, tilhører den samme stammen som Obamas far, og kommer fra samme området. De to har hatt nær kontakt i flere år.

– Obama har stor påvirkning på Odinga, og det er ingen hemmelighet at Obama er en pådriver for å gjøre noe med korrupsjonen og den sosiale urettferdigheten i Kenya.

Håp og tro

Mama Sarahs assistent, som tok imot oss på gården hennes, forteller at det er mer enn strøm og veier som har kommet til Kogelo etter den 4. november i 2008.

Han mener den kanskje viktigste følgen valget av Obama har hatt i Kogelo, er håpet og troen det har gitt til svært mange mennesker.

– Tidligere var det få som valgte å gi barna sine utdanning. Det har snudd helt. Folk har fått troen på at man kan gjøre noe med sitt eget liv, og da er utdanning helt grunnleggende.

Hashim Fakih forklarer Obamas enorme popularitet i Kenya slik:

– Han er en av «oss», han påvirker kenyansk politikk i en god retning og han gir oss håp og stolthet.