– Vi har data, TV, video, og mobiltelefon. Disse utsagnene kom fra Anne Berit Herfjord, som i juni 2000 gikk i syvende klasse ved Evjen barneskole.

Tekstmeldingene suste mellom mobiltelefonene til Petter Berg, Anne Berit Herfjord, Inge Olav Damli, og Helene Dragseth. 13-åringene innrømte at det gikk med mye penger på det.

– Det er et fint kommunikasjonsmiddel, og dessuten er det jo mye billigere enn å ringe, kunne Petter fortelle. I klassen deres var det bare fire stykker som ikke hadde skaffet seg disse nye «leketøyene».

Gammeldags

De hadde allerede bestemt seg for hva de ville bli når de ble store, men til høsten skulle de begynne på ungdomsskolen. De gledet seg, selv om det nok ville bli annerledes enn barneskolen.

– Lærerne, skolen, og elevene blir nye, og vi blir minst. Forresten; dagens skole er gammeldags, mente Helene og Anne Berit.

– Vi bruker ikke data så mye som vi kanskje burde ha gjort, kunne Helene fortelle. Det var Inge Olav helt enig i, og fortalte at han brukte mye tid foran PC-skjermen på fritida. Begge ønsket de seg nye bøker og nye læringsmetoder.

Penger gir status

Jenter på 13 vil gjerne se ut som om de er 18 år. De sminker og kler seg mer voksent enn før, og merkeklær er det viktig å ha. Helene var sikker på at jenter brukte mer penger på klær enn gutter, som ikke brydde seg så mye.

– Gutter bruker alle pengene sine på data, fortalte hun, og smilte bredt til Inge Olav.

– De blir ikke voksnere i sinn av å sminke seg, sa Anne Berit.

Petter og Inge Olav syntes ikke noe om at jentene puttet «maling» i ansiktet, men innrømmet gladelig at de var materialistiske, og at penger var et statussymbol. I motsetning til røyking og drikking. Men til høsten ville kanskje disse holdningene være snudd på hodet …?

– Det er mer akseptert å røyke på ungdomsskolen …, avsluttet Anne Berit.