For Hermann Breivik ble alle laksefiskeres våte drømmer til virkelighet, da denne ruggen av en hannlaks på 13,7 kilo slafset i seg markklysa hans i Aaelva onsdag ettermiddag.

Storlaksen rykket til så det sang i snella da Breivik stod og fisket i Fossen, som er en av de mest attraktive fiskeplassene i elva.

– Den ville legge til nedover elva, og da ville den sannsynligvis gått tapt. Så det ble et hardt kjør å holde den igjen oppi hølen, sier Breivik.

Aaelva er ei av Hemnes beste smålakselver, hvor fisk som vanligvis ligger på mellom ett og to kilo hekter seg på.

En sjelden gang kan det bite på rugger på fire-fem kilo. Når størrelse er som en liten julegris og med fraspark som en våryr småkalv, blir det bra underholdning av det.

– Det er bratte berg rundt hølen og litt vanskelig å lande fisk her. Jeg var uforberedt på slikt storfint besøk på kroken, så kona måtte springe opp i bilen etter kleppen. Etter en halvtimes tid fikk vi satt kleppkroken i laksen og berget den på land med godt samarbeid, forteller Breivik.

Dette skjedde på blanke ettermiddagen sist onsdag i femtida.

– Det er egentlig litt tidlig i sesongen for Aaelva, men hittil har sesongen vært meget god siden åpningen den 1. juni, forteller Breivik.

Laksen som Breivik landet onsdag ettermiddag kan være en av de største som er tatt i Aaelva etter krigen.

– Jeg har fisket i mange sesonger, og bor nesten i elva når vassføringa er gunstig, men jeg har aldri hørt snakk om fisk på denne størrelsen. Det ryktes visstnok om en fisk på 15 kilo en gang før krigen, uten at jeg kan bekrefte det, sier Breivik.

Det har vært fine forhold med god vassføring, noe som har ført til et bra fiske av både smålaks og sjøørret. Regelen er at hver fisker ikke må ta i land mer enn maksimalt 2 laks og en sjøørret for døgnet.

Steinar Væge