Det er tradisjon for at de som fyller år under ST-turen, blir gjort litt stas på av avisa og Orklareiser. Fredag fylte Sivert Stene 72 år, og middagen ble inntatt i spesielle omgivelser – i kjelleren på festningsverket Zitadelle Spandau.

Halm og smekke

Her var det lite som minnet om en vanlig restaurant. Festningens røtter tilbake til middelalderen gjenspeilte seg både i dekorasjoner, meny, spise- og drikkeredskaper samt underholdning.

Utover langbordene lå det strødd halm, rommet under murvelvet var opplyst av levende lys og på «fatene» lå en stor kniv som eneste bestikk. Her ble det fort klart at fingrene måtte tas i bruk. Det var derfor ingen som protesterte da vi fikk utdelt hver vår smekke.

Overraskelse

Sju retter skulle vi ha i oss, mens musikere utkledd i middelalderkostymer spilte sekkepipe, gitar og trommer.

Da desserten skulle inntas, kom en av kelnerne inn men et digert glass, pyntet med fyrverkeri, og satte foran jubilant Stene. Det var lett å se at rennbyggen, som opprinnelig kommer fra Å i Meldal, satte pris på overraskelsen.

Hele seansen på festningen ble avsluttet med at heksa som hadde underholdt, kastet noe av hekseklærne og heksemaska, og avslørte at bak ei stygg maske kan det skjule seg et vakkert ansikt.

Heksestripp

– Bursdagen og middagen på festningen ble langt over det jeg hadde forventet. Jeg har aldri opplevd noe lignende før.

– Hva synes du om å få overvære litt heksestripp på bursdagen?

– Jeg hører ikke så mye om slikt oppover Orkdalen, humrer Stene som ikke legger skjul på at han satte stor pris på både middagen og overraskelsen.

Stene reiser sammen med sin kamerat Ole Hoel. Hoel er noe eldre enn Stene, og deltok i Tysklandsbrigaden etter krigen.

– Det er helt utrolig hvordan de har bygd opp landet etter krigen, sier Hoel som syntes oppholdet på Zitadelle Spandau ble helt spesielt.

– Det var supert. Og det ble en bursdagsfeiring vi ikke kommer til å glemme med det første.