Stig Erik Rønning (42) fra Hamar har fisket på Forve-valdet hvert år siden 2001. Han kommer til Orkdal mest for å treffe gode fiskevenner.

- Får jeg laks, er det bonus, smiler han mens han kaster sluken på nytt ut i elva.

Hver sommer kjører 42-åringen og hans far, Finn Erik, bobil opp til Trøndelag. Her parkerer de i skogkanten et steinkast fra elvebredden på Forve. Og så er laksesesongen i gang.

- Vi kom på ettermiddagen 31. mai. Ved midnatt natt til 1. juni sto vi klar sammen med mange andre, forteller han.

- Har du fått fisk i år?

- Nei, jeg har ikke fått laks på fem-seks år. Faren min mistet en på åpninga, det er det nærmeste vi har kommet så langt, sier han.

Lik rekord

- Hvor stor er den største laksen du har fått?

- 11,2 kilo. Den tok jeg her i 2006. Min far har også tatt en på nøyaktig samme størrelse, så vi har en prestisjeduell gående om hvem som tar den største fisken, humrer Rønning.

- Hvorfor kommer du igjen til Orkla år etter år?

- Mest for å treffe gode venner som vi møter her hvert år. I tillegg er det rekreasjon; man «logger av livet» noen dager. Og vi drømmer selvsagt om den store fangsten. Det vil si laks over ti kilo, svarer han.

- Blir du skuffet om du ikke får fisk?

- Nei, jeg gjør ikke det.

Kommer tilbake i juli

- Du fisker med sluk, ser jeg. Hvorfor det?

- Jeg er ingen fluefisker. Jeg fisker alltid med sluk eller mark.

- Hvorfor fisker dere i Orkla og ikke i andre gode lakseelever i Trøndelag eller andre steder i landet?

- Jeg tror det er litt tilfeldig at vi startet her i 2001. Men vi trives og ser ingen grunn til å skifte elv, forteller mannen, som har kone og ei datter (6) sittende hjemme.

- Når drar dere hjem igjen?

- Det blir kommende søndag. Men vi kommer igjen noen dager i juli for å fortsette fisket.

- Bra stemning

Rune Krogdahl, daglig leder i Orkla fellesforvaltning, omtaler laksestarten som «godt over middels».

- Jeg vil gi terningkast fire eller fem. Det er tatt brukbart med fisk, og det er tatt laks i øvre del (Rennebu) av elva også, forteller han.

- Hva sier fiskerne selv om laksestarten?

- Det virker som om de er fornøyde, det er bra stemning, sier Krogdahl.

Han forteller imidlertid at det kanskje var færre fiskere langs elva ved åpninga enn han forventet.

- Jeg tror nok en del «sitter på gjerdet» og ser an fangstene. Folk er veldig mobile i dag, fisket er lett tilgjengelig og informasjon om fisket i de ulike elvene spres kjapt. Mange avventer og ser hvor de søker fiskelykken, sier han.

Laksebørs

Den største laksen som per fredag ettermiddag var tatt, var en rugg på 19,4 kilo av Lars Inge Pettersen på Øvre Ekli i Orkdal.

Orkla fellesforvaltning har en laksebørs på sine nettsider som oppdaterer seg fortløpende som fiskerne selv legger inn info om fangsten sin. Her kan du gå inn og se hvem som har fått laks, hvor store fiskene var og hvor de ble tatt.

- Den nye ordningen med at fiskerne selv legger inn fangstinfo via en app, har fungert veldig bra. Selvsagt kan det være noen som ikke legger inn etter at de har tatt laks, men det tror jeg er fåtallet, sier Krogdahl.