Branneksperter advarer mot ulmebranner dersom du oppbevarer PC-en og mobiltelefonen. Det skriver Hemne Kraftlag i sitt nyhetsbrev for desember.

Overoppheting

– På få måneder har sju personer mistet livet i Sverige på grunn av overoppheting av bærbare datamaskiner. I Norge har vi vært heldigere, men det kan være en tilfeldighet, heter det i nyhetsbrevet.

Det er ikke ufarlig å ha laptop-en påskrudd om natta. Tenk i hvert fall over hvilket underlag du setter den på. Blir PC-en stående påslått i sofaen eller en myk seng, skal det ikke så mye til før kjølevifta får problemer. Det kan blant annet føre til at nedkjølingen av batteriene svikter, med overoppheting og i verste fall ulmebrann som resultat.

Giftige gasser

Ved en slik brann er det ikke flammene som er problemet. Giftige gasser som blåsyre, saltsyre og ammoniakk kan spre seg i rommet uten at man merker det tidsnok.

Spesielt alvorlig er det selvsagt om man ligger og sover. Ladning av batterier i mobiltelefoner og annen elektronikk er også en stor utfordring for sikkerheten, uavhengig av apparatenes alder, går det fram av nyhetsmeldinga fra Hemne Kraftlag.