I dag skal formannskapet i Orkdal ta stilling til en søknad fra Nye Knyken om tilskudd på 2,5 millioner kroner samt flytting av lånegaranti.

Det er svært lenge imellom at man leser saksframlegg med så sterk kritikk som det rådmannen har laget i Knyken-saken.

Gunnar Lysholm begynner å nærme seg 30 år som politiker, men har aldri sett et så kritisk saksframlegg

– Jeg kan ikke huske det, og jeg har holdt på i snart 30 år. Det er en kritisk innstilling, men det er en innstilling jeg vil støtte når det gjelder flytting av lånegaranti. Vi har ikke noe valg.

– Vil du støtte rådmannens innstilling når det gjelder å si nei til ekstra tilskudd nå?

– Jeg har ikke bestemt meg ennå. Vi skal ha gruppemøte før formannskapet, og jeg ønsker å diskutere dette med både posisjonen og opposisjonen først. Jeg tror det er viktig at politikerne er så samlet som mulig i denne saken. Dessuten kan ting forandre seg fram mot kommunestyrets behandling. Saksframlegget kom ikke før tirsdag, og vi har ikke rukket å diskutere saken i partigruppen, forteller Lysholm.

ST kjenner til at flere av partiene i formannskapet vil støtte rådmannens innstilling, også når det gjelder å si nei til tilskudd nå.

Kritikken:

Nye Knyken får sterkt kritikk for flere forhold:

Man visste allerede i oktober 2010 at masseuttaket ville bli mer enn tre ganger så stort som forutsatt. Dette står svart på hvitt i spillemiddelsøknaden fra 11. oktober i fjor. Likevel ble ikke Orkdal kommune informert om de store overskridelsene før 26. mai 2011.

Orkdal sparebank har stilt krav om kommunal garanti for nytt lån. Dette står i sterk kontrast til uttalelser fra Jorodd Asphjell og Tor Arne Johnsen, om at kommunal garanti kun handlet om bedre rentebetingelser.

Rådmannen mener Nye Knykens spillemiddelsøknad viser et reelt finansieringsbehov på nesten 24 millioner, dobbelt så mye som det Knyken-ledelsen har kommunisert ut.

Rådmannen peker på budsjettsprik mellom de ulike søknadene, og kritiserer Nye Knyken for ikke å ha gitt et korrekt bilde i søknaden om lånegaranti til Orkdal kommune.

Nye Knyken får krass kritikk for manglende informasjon og dårlig økonomistyring.

Rådmannen advarer mot framtidige budsjettsprekker, og viser til at for eksempel finansiering av plast i hoppbakkene er bygd på et usikkert grunnlag.

Vil legge fram notat

Oddbjørn Almli, som er leder i Orkdal idrettslag, registrerer at kritikken fra rådmannen er sterk.

– Det er selvfølgelig ikke så hyggelig at det er så sterk kritikk. Vi har laget et notat som blir lagt fram i formannskapet, som går på at det aldri har vært meningen å skjule noe. Jeg vil avvente ytterligere kommentar til formannskapet er ferdig.

– Hva vil konsekvensen være om ikke tilskudd?

– Da må vi gå en ny runde med banken, og ha et nytt styremøte.

Catharina Morken