Fredag 12. mai fikk vi den triste beskjeden om at verkssjef ved Elkem Thamshavn, Bjørn Saugestad, var gått bort. Bjørn skulle fylt 50 år til sommeren, så dette kom som et sjokk på oss kollegaer.

Bjørn personifiserte i stor grad Elkems verdier, både som teknolog, leder og menneske. Og det er ikke så rart, siden han tilbragte hele sitt yrkesaktive liv hos oss. Ved sin side, gjennom mange ulike jobber hos Elkem, og flytting til ulike steder gjennom jobb, har han hatt kona May-Elin, og barna Margrethe og Andreas.

Han startet med sommerjobb og prosjektoppgave på Elkem Rana kromverk allerede før han var ferdig med studiene innen kjemiteknikk på det som da var NTH og nå NTNU i Trondheim. Han fant da fort ut at det var drift som lå hans hjerte nærmest.

Vi så fort Bjørns potensial, og oppmuntret han derfor til å søke seg inn på trainee-ordningen i Elkem. Han begynte i januar 1999 og dro rett til Island for 4 måneder, deretter til Bjølvefossen i Hardanger fram til mai 2000 da trainee-perioden var fullført.

Det hele startet altså på Mo i Rana, og da Bjørn flyttet fra Bjølvefossen, dro han tilbake til Elkem Rana og fikk jobb som prosessansvarlig for tappeområdet. Den jobben hadde han til verket ble stengt i 2002.

Men han satte spor etter seg på Mo og ble derfor umiddelbart headhuntet av en av sine tidligere ledere til Elkem Meråker hvor han fikk jobb som driftsmetallurg. Den jobben er jeg sikker på at han elsket. Elkem Meråker var det første silisiumverket i verden som ikke hadde som mål å produsere mest mulig silisum – men å balansere produksjonen av silisium og høyverdig microsilica, produkter som i dag selges over hele verden og er viktige for det grønne skiftet og digitalisering. Som metallurg var Bjørn midt i kjernen av utviklingen av denne nye måten å drifte en silisiumovn på.

Og det var nettopp dette som i 2004 brakte Bjørn til Thamshavn. Da skulle ovn 2 bygges om til å produsere både silisium og høyverdig microsilica. Bjørn begynte som prosessansvarlig og ble i 2011 produksjonssjef og ansvarlig for flere av våre prosesser og produkter. I 2013 ble han produksjonssjef for alt og i 2015 ble han verksdirektør med ansvar for Thamshavn.

Bjørn Saugestad har etter 25 år i Elkem har Bjørn satt dype spor etter seg. Foto: Allsidig design/Marthe Kalland

Bjørn påtok seg også ansvar i lokalmiljøet som styreleder i Thamsklyngen og var en ildsjel for lokalt samarbeid med andre bedrifter.

Etter 25 år i Elkem har Bjørn satt dype spor etter seg.

  • Han har vært en av drivkreftene for utviklingen av kombiproduksjon av silisium og microsilica.

  • Han har, sammen med teamet på Thamshavn, plassert verket helt i tet når det gjelder bruk av Elkems systemer for forbedring og utvikling.

  • De investeringene vi nå gjør på Thamshavn for oppgradering av den store ovnen og råvareanlegget er det Bjørn som har gått i bresjen for.

Bjørn var en av våre aller beste teknologer og ledere; han kjente prosessen til bunns og var ikke redd for å ta i et tak, samtidig som han hadde det overordnede perspektivet i behold; som leder hadde han integritet, han var ikke nødvendigvis den som snakket høyest, men når han snakket, lyttet alle. Han var alltid tilgjengelig for sine og støttet på små og store problemer. Han var flink til å bygge team og å tiltrekke seg og utvikle nye talenter. Men det er som menneske vi savner han mest. Alltid i godt humør med glimt i øyet og et lurt smil om munnen – alltid tid til folk og full av omtanke for de rundt ham. Og det gjaldt både de som var under og over han i organisasjonen.

Jeg har fått og blitt bedt om å overbringe kondolanser fra hele verden – fra Paraguay, Canada, India, Kina, Japan og hele Europa. Vi savner Bjørn, men tenker tilbake på ham med glede.