Stonehenge er en av de mest spesielle stedene i verden. Monumentet ligger i Amesbury, 13 kilometer utenfor Salisbury, og er med på Unescos verdensarvliste.

Surrealistisk

Det er en nesten surrealistisk opplevelse å komme til Stonehenge. Uansett hvilken retning man kommer fra, får man det første glimtet av steinsirklene etter å ha passert en bakketopp på motorveien.

Der står de. Slik de har stått i flere tusen år. Og selv om teoriene er blitt mer og mer håndfaste når det gjelder forklaringen på hva Stonehenge er, er det umulig ikke å la seg forundre.

Fascinerende

– Dette er laget for 5000 år siden. De var ikke dumme. Jeg skjønner ikke hvordan de kom på det. De hadde verken lift eller andre hjelpemidler, sier Asbjørn Rø.

Han står i inngangsområdet. Snart skal han komme nær steinene som har fascinert så mange. Også ham.

Stonehenge er kanskje det han har gledet seg mest til på ST-turen. Og orkdalingen er ikke alene. Også for sambygding Stein Knutsen er Stonehenge et reisemål som i alle år har stått høyt på ønskelista.

– Bedre live

– Dette er et høydepunkt for meg. Jeg er veldig interessert i historie, og har lest mye om Stonehenge. Siste natta før vi reiste, lå jeg bare og leste om Stonehenge. Når jeg nå endelig får se det, er det enda større og mektigere enn jeg har trodd, sier Knutsen.

Han og Rø blir stående igjen ved sperretauet og se på steinene etter at de andre i reisefølget har gått mot bussen.

– Jeg er kjempeglad for å ha fått se dette. Det er helt supert, og jeg er så imponert. Det er virkelig fint å få sjansen til å se dette på nært hold. Det er mye bedre å se det live enn på bilder, sier Rø.

Kunstverk

Stonehenge var ikke det eneste utfluktsmålet onsdag. Rundt lunsjtider ankom ST-turistene Stourhead Garden etter å ha kjørt gjennom et nydelig, bølgende landskap som blant annet inspirerte Sting til å lage sangen Fields of Gold.

Da Stourhead Garden ble åpnet på 1700-tallet, ble stedet beskrevet som et levende kunstverk. Skaperne av den store parken hentet inspirasjon fra de italienske landskapsmalerne, og stedet framstår som et maleri.

Stolthet og fordom

Her er herregård og en park, bittesmå tempel, grotter, en liten kopi av Pantheon og ikke minst en innsjø omkranset av grønne plener og vakre trær. I denne parken skal visstnok Englands høyeste tre befinne seg – et tre som rager 40 meter opp i lufta.

Men for svært mange er det noe helt annet Stourhead Garden huskes for. Det er nemlig her Mr. Darcy – i øsende regnvær – bekjenner sin kjærlighet til Elizabeth i filmen som er basert på Jane Austens Stolthet og fordom.

Pikniken på plena var under skyggefulle trær ved innsjøen i parken. Nede ved vannkanten satt Arnt og Guri Ofstad, som er med på sin første ST-tur.

Første til England

– Vi har aldri vært i England. Denne turen var en veldig grei måte å få med seg England og spesielt London på, forteller Guri. Både hun og mannen har funnet seg godt til rette, og mener det er positivt at det er en gruppe der det er en god blanding av nye deltakere og «gamle travere».

– Det er veldig greit å gli inn i et fellesskap som fungerer fra før. Så vi tror nok at det kan bli flere slike turer senere. Nå gleder vi oss veldig til å oppleve London.