I en full buss med Orklareisers logo på langsidene og et vakkert maleri av Bårdshaug herregård bak, sitter 49 mennesker. De kommer fra Orkdal, Skaun, Meldal, Agdenes og Rindal, Klæbu og Støren.

Anbefaling

To av dem er bosatt på Å i Meldal, Eva Dragset og Solveig Eggen. For andre år på rad reiser de to kvinnene sammen på ST-tur. Det var Solveig Eggens søster som anbefalte disse turene, og i fjor var Eggen og Dragset med til Budapest, Wien og Praha.

– Vi hadde en veldig fin tur i fjor, og bestemte oss derfor for å melde oss på denne turen også, forteller Eva Dragset.

Flere meldalinger

Begge damene er pensjonister. Solveig fra jobben som lærer ved Å skole, og Eva fra sykepleierjobben, selv om Eva fortsatt tar vakter ved Meldal helsetun.

Men fram til neste helg blir det ingen jobbing, verken som innstepper ved helsetunet eller som husmødre hjemme på Å. Fra de gikk på bussen grytidlig lørdag morgen, er alt lagt opp for dem. Det setter de pris på.

– Vi skulle gjerne hatt med flere meldalinger. Dette er en veldig lettvint måte å reise på. Vi bare setter oss på bussen, mer trenger vi ikke tenke på.

Toscana

Sommerens ST-tur går til Toscana, der god mat, enda bedre drikke og fantastiske kunst- og kulturskatter venter.

Første stopp, etter en natt på luksuriøse Color Fantasy, var Würzburg i Bayern. Sent søndag ettermiddag ankom trønderne Novotel Würzburg, en by kjent for sin gode hvitvin og en vakker bykjerne som ble fullstendig ødelagt i løpet av 17 minutter en marsdag i 1945.

Men tyskerne er mestere i gjenoppbygging, og Würzburg framstår i dag nærmest som en kopi av den gamle byen.

Verdensarven

Når dette kommer på trykk i ST, på tirsdag, er vi på tur inn i det toskanske landskapet – med sypresser, vinranker, strågule, bølgende åkrer og vakre middelalderbyer beliggende på åstoppene.

Alle byene og landsbyer vi skal besøke i Toscana, har plass på FNs verdensarvliste.

Det starter med Lucca, hvor vi skal være i fem døgn, deretter følger Siena, Firenze, San Gimignano og Pisa.