Sommerens ST-tur er over, og nesten 40 deltakere kan se tilbake på to fine og opplevelsesrike uker i Østerrike og Tyskland.

Det siste utfluktsmålet for årets ST-tur, var vingården Peter Kropf. Selve gården ligger midt inne i et boligområde i den vestlige delen av dobbeltbyen Bernkastel-Kues, i den delen som bærer navnet Kues.

Ingen vil plukke

Vingårdens åkrer ligger på begge sider av Mosel, og består i dag av rundt 33 mål. Gården har vært i drift siden det sekstende århundret, og siden 1919 har den vært i Kropf-familiens eie.

Men det er ikke problemfritt å drive vingård i dag. Den største utfordringen er å få tak i arbeidskraft.

– Vi har tre millioner arbeidsledige i dette landet, men ingen vil plukke vindruer, sa Alfred Port da vi besøkte gården hans.

Mangler arbeidskraft

Tyske vinbønder opplever det samme som sine norske jordbærdyrkende kolleger. Man må mot øst for å få tak i arbeidsfolk.

Men også dette er i ferd med å endre seg, i takt med velstandsutviklingen i det tidligere Øst-Europa.

– Det er håpløst å få tak i tyskere, knapt nok polakker. Nå har polakkene fått det såpass bra i sitt eget land at de ikke vil komme hit lenger. Så i dag er det folk fra Romania og Bulgaria som kommer hit.

Tollbestemmelser

Rieslingvinen som produseres i vinområdet Mosel-Saar-Ruwer, er blant de beste i verden, og Alfred Port var raus med smaksprøvene da vi besøkte vingården hans.

I tillegg til rosévinen vi fikk ved ankomst, ble vi servert fem ulike hvitviner – av ulike kvaliteter. Underveis i vinsmakingen fikk vi lære forskjellen på qualitätswein, kabinett, spätlese og auslese. Vi fikk også vite at en vinplante kunne bli opp mot 400 år!

Og etter de mange og rause smaksprøvene var det selvsagt anledning til å handle med seg lokalprodusert vin hjem til Norge. Mens reiseleder Geir Lorentsen ringte hjem til Orklareisers sjef Hugo Storsand for å forsikre seg om at reisefølget hadde forstått de nye tollbestemmelsene riktig.

Ørneredet

Else-Britt Evjen og Tor Wongraven, som underveis i Tyskland har gått under navnet Tor von Graven, er på sin tredje ST-tur i år. Mens de står rett under en drueplante på Alfred Ports vingård, benytter de anledningen til å oppsummere turen:

De trekker fram turen til Ørneredet, kvelden ved langbordet utenfor hotellet i Nördlingen og ikke minst båtturen oppover Mosel.

Sosialt

– Vi lærer mye om Europa på en slik tur. Vi nordmenn tror vi er verdens navle, men det er vi ikke. Vi ønsker å rette en stor takk til reiseleder Geir og sjåfør Ola Håvard. Sammen har de gjort turen spesiell og interessant. Sammen er de dynamitt, sier» von Graven» og Evjen som også har flere de ønsker å takke:

– Vi har reist med fantastiske medpassasjerer. Det er flere som har nevnt det, og vi er veldig enig: Det har vært veldig bra sosialt på denne turen. Det har det vært før også, men årets tur har det vært ekstra bra. Dette er turer der alle blir kjent med alle.

Sykkeltur

Den siste dagen av ST-turen var det ikke noe felles program, og folk kunne gjøre akkurat hva de ville.

Mange benyttet anledning til nok en spasertur i idylliske Bernkastel, andre tok en trimtur til borgen som troner over den lille landsbyen, mens atter andre leide sykkel.

Evjen og von Graven gjorde det siste.

– Vi fikk en fantastisk tur langs Mosel, og det ble rundt fire mil til sammen. Det er veldig lett sykkelterreng, og godt tilrettelagt for syklister. Vi tok også en kjempefin avstikker opp i vinmarkene, og det ble en veldig fin dag i godværet i den vakre Moseldalen. Dette er et område vi absolutt kan anbefale for dem som vil på sykkelferie.