Movember er en sammenslåing av ordene «november» og «moustache» (bart, mustasje), en årlig månedlig begivenhet der menn lar barten vokse fritt i løpet av november for å skape oppmerksomhet rundt prostatakreft og andre krefttyper som rammer menn, og å samle inn penger til veldedige formål. De ønsker å få menn til å anlegge bart og få omgivelsene til å støtte dem ved å lage innovative, morsomme og engasjerende movemberkampanjer som resulterer i midler som kan investeres i programmer for menns helse, og samtaler om menns helse som fører til større bevissthet og forståelse for helserisikoene menn står ovenfor, at menn tar grep for å holde seg friske, og at menn vet hva de skal gjøre og tar grep når de er syke. Fenomenet begynte i Adelaide i Australia og spredde seg raskt videre til resten av verden. Norge var offisielt med for første gang i 2010. Målet er å «forandre ansiktet på menns helse».

Ved å oppfordre menn (som blir kalt «mo bros» om de blir med på det) til å involvere seg, sikter Movember mot å øke sjansene til å oppdage kreft på tidlige stadier, diagnoseringer og effektive behandlingsmetoder. Bortsett fra å oppfordre menn til å ta en årlig tur til legen for å sjekke seg for kreft, oppfordrer de også til å finne ut om de har (hatt) kreft i tidligere slektsledd og å legge om til en sunnere livsstil.

Hvert år kåres 21 vinnere som «The International Man of Movember» fra alle deltagerlandene som får bære en krone og være ansiktet til Movember i et helt år – frem til neste november.

Relaterte hendelser er blant annet den amerikanske «Mustasche March» hvor medlemmer av US Air Force gror mustasjer i strid mot ansiktshårforskrifter. Dette har pågått siden Vietnam-krigen. En annen relatert hendelse er «No shave November» hvor menn og kvinner verden over lar være å barbere seg i November. «No shave November» har ingen relasjon med «Movember». Hovedgrunnen er for moro skyld, hvor kvinner som er med lar være å barbere armhulene og leggene, mens menn lar være å barbere alt ansiktshår.

Sangerne i Eggkleiva mannskor var blant mange menn som lot barten gro i november i fjor. Foto: Privat
Generasjon Movember.Foto: Movember 2013