Nedtur for Melby

Venstre er valgets taper, og Sponheim har varslet sin avgang. – Jeg tror det kan være positivt med en ny ledelse, sier Guri Melby.
Politikk

På landsbasis er det ingen som taper så mye som Venstre. Prognosene en halv time før midnatt viser at partiet mister åtte stortingsrepresentanter.


I Sør-Trøndelag får partiet i følge samme prognose 3,6 prosent, som er en tilbakegang på 0,8 prosent i forhold til 2005-valget.


- Tallene lokalt er helt ok. Vi har tradisjonelt ligget bak landssnittet. Nå ligger vi omtrent på landssnittet. Vi har gjort en bra valgkamp her, uten å få drahjelp fra sentralt hold.


- Er du skuffet?


- Ja, det er jeg absolutt. Jeg er veldig skuffet. Det er ingen tvil om at dette er en nedtur. I hele 2009 har vi ligget på mellom fem og seks prosent. Så får vi et valg der vi vaker rundt sperregrensa. Det er jeg veldig overrasket og skuffet over.


- Førte Sponheims klare Frp-motstand til at folk følte at det ikke var noen vits i å stemme Venstre; at en Venstre-stemme ikke ville bidra til noe borgerlgi flertall?


- Det tror jeg du har helt rett i. De som har ønsket regjeringsskifte, har gått til Høyre, mens de som har ønsket en regjering uten Fremskrittspartiet, har stemt rødgrønt. Man kan si at det var lite taktisk å ta så klar avstand til Frp. Likevel mener jeg det var riktig. Det var helt uaktuelt for oss å samarbeide med Frp.


- Hva tenker du om at Sponheim trekker seg?


- På en måte er det leit. Men samtidig gjør vi et kjempedårlig valg i hans hjemfylke, og det er et tydelig signal om at vi trenger et skifte. Skal vi få en fornyelse, tror jeg vi trenger en ny leder. Jeg tror det kan gi oss et nytt løft.


Catharina Morken