«Å bidra til en bærekraftig fremtid ved å utvikle avanserte silisium- og karbonbaserte løsninger som skaper verdi for våre kunder, ansatte og samfunnet.» Slik lyder visjonen for Elkem Thamshavn.

- Det oppnår vi gjennom respekt, involvering, presisjon og kontinuerlig forbedring, forsikrer verkssjef Bjørn Saugestad, som er på stadig jakt etter grep som gjør bedriften til verdens mest konkurransedyktige, miljøvennlige og energieffektive leverandør innen sin bransje. De er på god vei.

Verkssjef Bjørn Saugestad har et sterkt fokus på sikkerheten ved bedriften.

Globale hverdagsprodukter

Du bruker kanskje telefonen som vekkerklokke? Etter en kjapp dusj pusser du kanskje tennene? Hvis du er kvinne, legger du kanskje et lag med makeup og tar på litt leppestift, før du haster ut med ungene på slep ut til bilen. Vel framme på jobben starter du opp datamaskinen før du kaster deg over dagens oppgaver.

Så langt har du kanskje vært borti minst fem uunnværlige silisiumholdige produkter. Mobiltelefon, tannkrem, kosmetikk, bilen og PC-en. Alle inneholder mest sannsynlig bitte små deler av silisium produsert på Elkem Thamshavn, verket som i Orkdal kanskje er mest kjent for røyken på fine sommerdager – og som leverandør av gratis varmt vann til oppvarming av fotballbaner i Idrettsparken.

Variert bakgrunn og Orkanger-patriot

Saugestad, som opprinnelig kommer fra Steinkjer, kjenner Elkem Thamshavn svært godt. Etter ingeniørutdanning ved NTNU ble han trainee i Elkem, og jobbet både ved verkene i Rana og Meråker. Han ble ansatt som prosessansvarlig ved Thamshavn i 2004, og har siden vært både markedsansvarlig og produksjonssjef ved bedriften. Han var også delaktig i prosjektet for ombygging av kjelen som gjør at Elkem Thamshavn er det eneste silisiumverket i verden som produserer strøm fra avgassen, noe som tilsvarer 180 GWh – eller strømforbruket til 10–12 000 husstander. Prosjektet er banebrytende og ble støttet av Enova.

Siden november 2015 har han vært verkssjef. Sammen med familien har han valgt å bosette seg på Orkanger.

- Orkanger er en fin by å bo i, sier han, og mener vi alle må bli flinkere til å framheve alle fortrinnene den har.

Attraktiv arbeidsgiver

Med en omsetning på over en milliard kroner i 2016, ruver bedriften suverent på omsetningstoppen over bedrifter i Orkdal. En milliard er mye penger. Til sammenligning tok det 14 år og 4 måneder å kreve inn 1,2 milliarder kroner fra bilistene som ustanselig suser forbi på veien like ovenfor verket.

- Vi er svært bevisst på vår rolle i lokalsamfunnet og har et sterkt fokus på å være en foretrukket arbeidsgiver, sier Saugestad, som leder et verk med 147 årsverk, samt 11 lærlinger. 80 prosent av operatørene har fagbrev. Bedriften legger til rette slik at de som ikke har, får muligheten til å ta det.

Bildet er ikke fra filmen Star Wars, men viser påkrevet påkledning og utstyr i produksjonen.

«Safety first»

Han legger ikke skjul på at de ansatte er bedriftens viktigste ressurs, og det slurves så visst ikke med sikkerheten. Det fikk journalisten selv erfare etter å ha blitt sluppet inn gjennom porten på verket.

Hjelm, gul og blå jakke, vernesko, vernebriller, støvmaske og øreplugger ble utkvittert av Stig Olsen i vaktbua.

- Jakke, hjelm og vernesko må du ha på når du møter Saugestad, og han vil gi deg beskjed om når du skal ta på deg resten, formaner Olsen i porten.

Det er noen år siden siste alvorlige ulykke ved verket, og de siste årene har de ikke opplevd å ha fravær som skyldes skader. Heller ikke på ansatte som jobber for andre lokale firmaer som utfører oppdrag på verket.

Stor lokal betydning

- Orkanger ligger i en industrikommune. Det gjør sitt til at det finnes mye god kompetanse hos lokalt næringsliv, noe vi benytter oss av i stor grad, sier verkssjefen, som mer enn antyder at betydelige summer pløyes tilbake til lokalsamfunnet hvert år.

I tillegg til lokale underleverandører bidrar bedriften til betydelig aktivitet over Orkanger havn med utskiping av ferdigvarer. Samtidig drypper det litt på både overnattingsbedrifter, renholdstjenester, cateringleverandører og rekrutteringsaktører.

Kontinuerlig jakt på forbedringer

Selv om det er gjort betydelige investeringer de siste årene, hviler så visst ikke bedriften på sine laurbær. Flere viktige satsingsområder er på trappene. I 2017 vil de gjøre et ytterligere løft for å redusere støv i det indre miljøet, og for å redusere det de omtaler som «diffuse utslipp.» I klartekst betyr det at det blir vesentlig mindre utslipp fra verket framover.

Slik ser produktet ut etter avkjøling, og før knuseprosessen starter.

Forurensning ble salgsvare

Det er to silisiumovner i fabrikken, hvorav den ene er verdens største. Foruten produksjon av 50 000 tonn silisium, produserer verket også 25 000 tonn mikrosilika. I tidligere tider forsvant dette støvet ut sammen med øvrig røyk fra ovnene og la seg som et tynt teppelag i naturen. Etter hvert fant man ut at hvis man filtrerte støv i avgassene fra smelteovnene fanget man opp dette stoffet, noe som skulle vise seg å bli en ettertraktet salgsvare.

Mikrosilika benyttes i dag i sementproduksjon, fordi det forbedrer sementens egenskaper. Verdens høyeste bygning, Burj Khalifa i Dubai, og Øresundsbrua mellom Sverige og Danmark, er bare to eksempler på byggverk som inneholder mikrosilika fra Orkanger.

Ut av ovn og klar for avkjøling.

Suksessfaktorer

I dag er 97 prosent av det som produseres på Thamshavn verk salgbar vare. Målet er 100 prosent.

- Det er et mål for oss at ikke noe av det vi produserer skal deponeres, sier Saugestad, som trekker fram tilgang til vannkraft til konkurransedyktig pris som en av suksessfaktorene til at de kan konkurrere globalt.

I tillegg produseres det svært energieffektivt, de er ledende på teknologi og kompetanse, og har høy produktivitet per ansatt. Dessuten spiller CO₂- kompensasjon og såkalte frikvoter inn.

- Det er viktig å drive langsiktig arbeid for å vinne konkurransen hver dag, sier Saugestad, som opplever at eierne er svært villige til å satse på verket ved Orkdalsfjorden i årene som kommer.

Temperaturen i ovnene er på 2000 grader.

Lyse framtidsutsikter

Etterspørselen etter produktene er voksende på verdensmarkedet. Stadig nye bruksområder vil komme.

- Batteriteknologi basert på silisium er bare ett av dem, mener Saugestad.

Han erkjenner at verket kanskje er for lite synlig, ikke minst er det underkommunisert hvor mye verket bidrar til det globale miljøet.

Til de som påpeker at bedriftens fysiske fasader bidrar til visuell forurensing slik det framstår, har Saugestad også et budskap.

- Vi skal gjøre noe med fasader på deler av bygningsmassen. Foruten det visuelle handler det også om å ta vare på dem, sier verkssjefen som er sikker på at bedriften som har satt omsetningsrekorder de tre siste årene har en lang og god framtid på Orkanger.

- Vi er et verk som det satses på fordi vi har gjort oss fortjent til det, fastslår Bjørn Saugestad.

Briefing med påtroppende vaktlag.