Det var rådmann Ingvill Kvernmo som onsdag innledet i saken der politikere har stilt en rekke spørsmål rundt Orkdal helsetun. Kvernmo startet med å ta til motmæle mot dem som har hevdet at Orkdal kommune skjønnmaler situasjonen ved helsetunet.

Flere utfordringer

- Vi har aldri tegnet noe glansbilde, sa hun og begynte å snakke om utfordringene:

- En av hovedutfordringene ved helsetunet har vært å holde seg innenfor de vedtatte rammene. Det har også vært en negativ utvikling i sykefravær. Det er en kjempeutfordring, sa Kvernmo som hadde tro på bedring.

- Jeg føler at det er startet noen gode diskusjoner, og helsetunet fikk en ny leder fra 1. februar. Det er mye på gang på Orkdal helsetun, men det er for tidlig å se effekten. Vi må gi Sissel (Kristine Høydal, journ.anm.) arbeidsro til å fullføre prosessene.

Bjørnhild Halvorsen og Ann Inger Stølhaug fortalte om en arbeidsplass med mye trivsel og glede.

Skrøt av avdelinga si

Det er formannskapspolitikerne som utgjør arbeidsgiverutvalget. Før man startet sekvensen med spørsmålene rundt helsetunet, fikk ansatte ved avdeling 4,2 ordet. De fortalte om en god arbeidsplass, der ansatte ble lei seg av å høre og lese om alt det negative rundt Orkdal helsetun.

- Utfordringer har vi alle, men vi har vår måte å takle hverdagen på, sa Ann Inger Stølhaug og fortalte om satsing på et godt og sosialt arbeidsmiljø.

- Godt samhold skaper trivsel. Trives man på jobb, yter man mer, og vi tror det gir mindre sykefravær. Dere må plukke opp det som er positivt også. Vi gjør så mye bra, sa hun.

- Lær av barnehagene

Kommunalsjef Kristin G. Wangen fortalte også om mye positivt ved helsetunet i sin gjennomgang av spørsmålene. Samtidig var hun åpen og ærlig om det som ikke var like bra. Hun startet med å fortelle om hva den nye lederen ved helsetunet hadde som et mantra:

- Sissel sier at dersom hun selv ikke har lyst til å bo på helsetunet, kan hun ikke vente at andre vil det.

Wangen fortalte videre at det er satt i gang et forbedringsprogram. Det er laget planer for den enkelte avdeling for hvordan man skal nå målene. Det er nye rutiner for oppfølging av sykemeldte. Hun trakk også fram de pårørende som en ressurs.

- Pårørende skal møtes slik at de føler seg velkommen. De er en ressurs for oss. Det handler om noe så enkelt som å si hei. Vi har mye å lære av barnehagene, sa Wangen og ga seg i kast med spørsmålene.

Kommunalsjef Kristin Gjersvoll Wangen innrømmet blant annet at det på enkelte avdelinger skjer at de ansatte tar pause samtidig. - Det er en uakseptabel praksis, sa Wangen.

- Uakseptabel praksis

Det var kommet inn to brev med spørsmål. Det ene fra Pensjonistpartiet, og det andre fra Ap, SV og Småbylista.

Kommunalsjefen gikk gjennom hvert enkelt spørsmål, som ble besvart underveis. Og det var ærlige svar som kom. Det gjaldt for eksempel demensavdelingen.

- Forholdene vurderes ikke som optimale, medga Wangen.

Ett av spørsmålene handlet om hvorvidt det var riktig at ansatte tar pause samtidig, noe som medfører at sengeliggende eldre ikke får kontakt med dem.

- Dessverre så stemmer det at det ha vært en utfordring på enkelte avdelinger at ansatte har tatt matpauser samtidig. Dette er en uakseptabel praksis som det ryddes opp i, sa Wangen.

Brannberedskap

Et annet område som Wangen mente hadde et forbedringspotensial, var innen brannberedskap. Hun fortalte at gjennomgang av brannvernrutinene ikke hadde vært godt nok fulgt opp overfor nyansatte.

- Dette er spesielt sårbart på natt, og det er bedt om at vaktmestrene tar en ny runde med opplæring av samtlige nattevakter.

Medisinering

Et annet av de innsendte spørsmålene handlet om medisinering.

- Stemmer det at det i flere tilfeller har vært oppdaget av pårørende at pasientene ikke har tatt den medisinen de har fått foreskrevet, spurte Pensjonistpartiet i sitt brev til rådmann.

Wangen bekreftet dette.

- Det har skjedd at beboere ikke har fått medikamenter som foreskrevet. Dette er ikke akseptabelt. Vi skal stå og se på at pasienten svelger medisinen, sa Wangen som også kom inn på overmedisinering.

- Det er ingen ting som tyder på at det er mindre overmedisinering på helsetunet enn ellers. Vi ønsker å redusere medisinbruken, og vi opplever at yngre leger har en annen måte å se på dette på.

Hun fortalte også at de var bevisst på bruken av beroligende medisin.

- Vi skal ikke bruke beroligende medisiner før miljørettede tiltak er prøvd.

- Ærlige svar

Politikerne var tilfreds med Wangens gjennomgang av spørsmålene.

- Dette var veldig bra. Vi har fått ærlige svar, sa Torstein Larsen fra Pensjonistpartiet. Opposisjonsleder Finn Hoff var også fornøyd:

- Jeg vil takke for svarene. Jeg synes dette var givende, for det gir oss en del kunnskap. Svarene har vært oppriktige og ærlige. Det er positivt for sykeheimen, og det er positivt for politikerne i Orkdal.

Berit Westrum Johansen fra Småbylista roste også administrasjonen for ærlige og greie svar, og hun minnet formannskapet om bakgrunnen for at spørsmålene var reist:

- Vi som stiller spørsmål om helsetunet, er ikke negativet til helsetunet. Vi gjør det fordi vi bryr oss om Orkdal helsetun, og vi er imponert over den jobben som gjøres.