Sammen med natteravner og ungdomspatruljen fra Orkdal var politiet til stede på festen som ble holdt på Skaun samfunnshus søndag kveld. De kunne melde om både god stemning og trivelige ungdommer, men også om utspydde og overstadig berusende tenåringer helt ned i 14-årsalderen.

Les også: 14-åringer overstadig berusa og utspydd

Les også: - Ikke send alkohol med barna

Les også: - Å sende alkohol med barna er forebyggende

- Vi må si at det er trist å se så mange mindreårige som er ute av stand til å ta vare på seg selv. Sykestua var tidvis fylt av ungdom helt ned i 14-årsalderen. De var overstadig og utspydd, uttalte politiet på sosiale medier etter festen.

Les også: Overstadig berusa gutt bortvist

Får alkohol hjemme

Ifølge politiet var det flere av disse som fortalte at de hadde fått med seg alkohol hjemmefra.

- Vi tror enkelte foreldre ville blitt overrasket over å se det samme som vi gjør på en slik kveld, uttalte politiets patrulje på sosiale medier.

Ansvarlig for straffesaker ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor, Randi Fagerholt, opplyser at det ikke ble opprettet sak etter festen på Skaun samfunnshus, men at de oppfordrer foreldre til å følge bedre med og ikke sende med barna alkohol på fest. Ifølge politiet var det samlet anslagsvis 500 ungdommer innenfor og utenfor festlokalet denne kvelden.

- Når så mange unge samles, samtidig med at russen er til stede og det spilles høy musikk, så blir uteområdet et festlokale i seg selv. Både antallet ungdommer og graden av beruselse gjør at vi er til stede, sier Fagerholt.

Ringer foreldrene

Hun sier politiet også tidligere har erfart at fester i Skaun fører med seg mye drikking blant mindreårige.

- Vi opplever at det er veldig mange unge under 18 år som er overstadig beruset og ikke er i stand til å ta vare på seg selv, sier Fagerholt.

- Hva gjør politiet når dere kommer over ungdom som er overstadig beruset?

- Da ringer vi foreldrene. Får vi ikke kontakt prøver vi å få dem hjem på annet vis. Vi prøver å få dem under tilsyn av voksne, ansvarlige mennesker, sier Fagerholt.

- Tar dere kontakt med barnevernet når dere finner 14-åringer som er overstadig beruset?

- Nei, det er ikke vanlig. Da er foreldrene rette instans, mener vi.

Drikker både og

- Er det riktig at det er en kultur blant foreldre på landsbygda, fra gammelt av, å kjøpe alkohol til barna når de skal ut på fest?

- Det vil jeg ikke kommentere. Men jeg synes omfanget er skremmende. Flere av betjentene her på lensmannskontoret har også reagert på omfanget av mindreårige som er beruset. Men dette trenger ikke være ungdom bare herfra. Det kommer unge fra hele distriktet på disse festene.

- Stemmer det at foreldre som velger å kjøpe alkohol til barna, har kontroll på hva ungdommene drikker?

- Nei, undersøkelser viser at ungdommene først drikker det de har fått hjemmefra, og så drikker de i tillegg det de får spandert fra andre, sier Fagerholt.