Det ble advart mot giftig røyk mens brannen på Grønøra pågikk utover hele lørdag. Årsaken var blant annet at store volum av plastmateriell brant opp.

Brannsjef i Orkdal, Skaun og Snillfjord, Leif Harald Bremnes, beroliger nå folk om at det er trygt å puste i friluft på Orkanger.

- Ja, det er det, sier han.

Les også: - Tror ikke folk forstod hvor farlig det var

Bremnes understreker at all brannrøyk er farlig i store konsentrasjoner. Men dersom publikum holder seg utenfor sperreområdene, er man trygg.

- Det ble satt en sperregrense på 200 meter. Det var like mye fordi det var fare for at gassflasker kunne eksplodere. Hvis folk fulgte retningslinjene her, har de ikke utsatt seg for fare, sier han.

- Så de som bor én kilometer unna kunne trygt være ute selv på lørdag?

- Ja! Været gjorde også at røyken gikk rett opp. Konsentrasjonen av det som kom ned igjen er så liten at det ikke er helseskadelig, sier han.

- Hvilke stoffer var det i røyken?

- Det har jeg ikke oversikt over, sier brannsjefen, som uttaler seg på generell basis.

- Hva med sot og aske?

- Sotpartikler er forbrent materiale og utgjør ingen spesiell helsefare, sier han.

Les også: Nysgjerrige lot seg ikke stoppe av sperrebåndet

Selv var han bortreist i helga og deltok ikke i slokkearbeidet. Det han har blitt fortalt av kolleger, er at arbeidet var krevende, men at det gikk helt etter planen.

- Det var en kompleks og utfordrende brann. Men det ble gjort riktige og viktige beslutninger, slik jeg oppfatter det. Jeg er imponert over jobben som er gjort.

- Fikk Orkdal-mannskapet hjelp av nabokommuner?

- Ja, det var brannmannskap fra både Trondheim og Skaun på stedet. Hvor mange vi var totalt, vet jeg ikke. Men fra Orkdal brannvesen var vi 16 mann, sier Bremnes.