Eggen fikk Trondheim bys hederspris

Trenerlegenden Nils Arne Eggen fikk tildelt Trondheim bys hederspris fredag kveld. Det skjedde på Lerkendal i forbindelse med feiringen av 100-årsjubileet til Rosenborg.

Nils Arne Eggen ble fredag kveld hedret under Rosenborg 100-årsjubileum. Han ble den første til å motta «Trondheim bys hederspris». 

Pluss

Det var ordfører Rita Ottervik og rådmann Morten Wolden delte ut prisen. Den tidligere RBK-treneren er Norges mestvinnende fotballtrener gjennom tidene med 14 seriemesterskap og seks NM-gull for RBK i perioden 1971–2010.

Trondheim bys hederspris skal hedre enkeltpersoner som har gjort fremragende eller banebrytende arbeid innen kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt eller humanitært arbeid, som har stor samfunnsnyttig betydning og/eller er av stor betydning for Trondheim by. Prisen er en pengegave på 100 000 kroner og et diplom. Det er formannskapet i Trondheim som har vedtatt å opprette en slik pris, og Nils Arne Eggen blir den aller første som får den gjeve prisen.

«Den aller viktigste»

I begrunnelsen heter det blant annet:

«Nils Arne Eggen er trolig Rosenborg ballklubbs aller viktigste bidragsyter gjennom klubbens 100-årige historie. Han var klubbens trener i til sammen 24 sesonger. Eggen var hovedarkitekten bak RBKs gjennombrudd i Europa og de oppsiktsvekkende sterke prestasjonene i Europas mest prestisjetunge fotballturnering, Champions League.»

Eggen var gjennom hele RBKs gullperiode en karismatisk leder med stor gjennomslagskraft i offentligheten. Han skapte i sin tid begrepet samhandling, som inspirerte mange også utenfor fotballarenaen. Bestselgeren “Godfoten” (1999) handlet om hvordan enkeltpersoner i velfungerende kollektiv gjør hverandre gode, gjennom å unne hverandre suksess og dyrke styrkene hos hver enkelt, alltid til kollektivets beste.

- Banebrytende arbeid

Nils Arne Eggen har gjort et banebrytende arbeid for byen Trondheim, gjennom å skape et internasjonalt anerkjent mesterlag av klubben Rosenborg BK. Over tid har han framstått som en leder med visjoner om og evne til å sprenge tilsynelatende uoverstigelige grenser innen sitt fag, toppfotball. Eggen har dessuten på en folkelig og forståelig måte vært talsmann for lagspill, samfunnsbevissthet, humanistiske og kulturelle verdier, historie og litteratur.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255