NTE har satt spaden i jorda for utbygging av høyhastighets fiberbredbånd på Ilhaugen i Buvika i Skaun kommune.

Symmetrisk nett

I mars kunne Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) melde at de startet arbeidet med å legge fiberoptisk bredbånd i Eggkleiva. Nå er det Ilhaugen i Buvika som står for tur. 7. juli startet Berg Maskin arbeidet med å legge kabelen som skal kunne gi de 276 husstandene innenfor feltgrensene på Ilhaugen mulighet til å få høyhastighets fiberbredbånd helt inn til sine hus.

- Vi i NTE har systematisk bygd fiber hjem til trøndere i mer enn 10 år. Utviklinga går i retning av stadig større kapasitetsbehov. Vi strømmer og laster både opp og ned i en helt annen grad enn tidligere. God opp- og nedlasting krever symmetrisk nett, det vil si nett som takler begge deler like bra. Fiber helt hjem er den beste teknologien for å møte dette, sier Margrete Konstad i NTE.

Les også: Energiselskap oppfordrer de som vil ha bredbånd kjapt til å grave selv.

Må melde interesse

NTE omsetter bredbåndsprodukter for 400 millioner kroner årlig, og i tillegg til Skaun har selskapet startet utbygginger i Klæbu, Orkanger, Melhus og Midtre Gauldal. I forbindelse med utbyggingen i Eggkleiva, uttalte administrerende direktør for NTE Marked AS, Svein Olav Munkeby, at det kan bli aktuelt å legge fiberen også ut i de mindre grendene i Skaun gjennom den såkalte bygdefiberen, der det offentlige bidrar med midler samtidig som at grendelag eller privatpersoner bidrar gjennom dugnadsinnsats i bygdene.

- Det er en målsetting for oss å ha et tilbud jevnt over der det bor folk. Men folk må engasjere seg og vise interesse. Så er vi sammen med fylket behjelpelig til å se på hvordan man skal få søkt om offentlige midler, sa Munkeby.

Les også: Bredbånd til 1200 nye husstander

Planlegger mer

Selskapet har også planer om å utvide dekningen i Buvika.

- Vi har planer om mer fiberutbygging i Buvika, med oppstart i løpet av året, men detaljene er ikke klare ennå. Vi satser på å få alt på plass rett etter ferien, sier Joar Pynten, avdelingssjef med ansvar for fiberutbygging i NTE.