I 2005 var beverbestanden i Orkladalføret beregnet til å være i overkant av 100 dyr. Nå skal bestanden kartlegges på nytt, og myndighetene ber innbyggerne om å bistå.

- Det er viktig å få til en planlagt og organisert jakt, og ikke bare spontanjakt for å ta ut såkalte skadedyr.

Det sier Steinar Røhme i Orkdal utmarksråd, som sammen med representanter for Meldal storviltråd, Meldal bevervald og Orkla landbruk var samlet til møte tirsdag denne uka. På møtet deltok også Håvard Rønning fra Oppdal bygdeallmenning, som skal stå for arbeidet med å kartlegge beverbestanden i dalføret.

Skogbruksrådgiver i Orkla landbruk, Erling Revhaug, opplyser at det i vår kom en ny forskrift om forvaltning av bever som trådte i kraft 15. mai. Den slår fast at bever skal forvaltes i henhold til Naturmangfoldloven, og at det er kommunens ansvar å forvalte bestanden. Det innbærer også at kommunen skal ta stilling til eventuell jakt.

- Det er for så vidt ikke noe nytt i forhold til den gamle forskriften, hvor bever og hjortevilt var omhandlet sammen, men aktualiserer behovet for en ny kartlegging, sier Revhaug.

Les også: Rødhyll invaderer hogstfelt

Nei i Orkdal

I etterkant av forrige kartlegging, som ble foretatt høsten 2005 av Håvard Rønning og Christian Bonvik, vedtok kommunestyrene i Rennebu og Meldal at det skulle foregå organisert jakt på bever. I Orkdal stemte imidlertid politikerne ned forslaget, og vedtok at det måtte søkes kommunen om å ta ut såkalte skadedyr etter behov.

- Beveren gjør årlig skade både på innmark, veier og annen infrastruktur. Stikkrenner går tette og skaper lokale oversvømmelser, sier Revhaug, som mener det vil være fornuftig at også Orkdal legger seg på samme linje som Rennebu og Meldal.

- Bever er ingen truet dyreart og tar man ut en fjerdedel opprettholdes bestanden, sier han, som også legger til at i områder hvor beveren får fritt spillerom utrydder den vegetasjonen og ødelegger grunnlaget for egen eksistens. For grunneiere er det heller ikke tillatt å rive demninger eller hytter beveren har bygget uten å søke kommunen om dette.

Gode erfaringer

- Erfaringene med jakt er gode i Meldal, sier leder i Meldal storviltråd, Bård Kalstad.

Han får støtte av styremedlem Jøran Rindal, som er ansvarlig for beverforvaltningen i Meldal og som utsteder jaktkort til jegere som ønsker å delta i jakten.

- Beveren er mest aktiv på nattetid og tidlig på morgenen, og ikke alltid så enkel å skyte selv for erfarne jegere, sier Rindal, som viser til at en fast gruppe jegere i Meldal gjør en god jobb hver sesong.

Frir til publikum

Håvard Rønning opplyser at siste kartlegging viste en anslått bestand på 33 dyr i Rennebu, 26 dyr i Meldal og 54 i Orkdal. Han vil ikke spekulere i om hvorvidt bestanden i Orkdal har økt som følge av manglende jakt, men overlater fasiten til resultatet av kartleggingen som skal foregå i høst.

Nå ber han om publikums hjelp til å komme med tips om hvor beveren oppholder seg.

- Beveren oppholder seg både i tettbebygde strøk og ute i marka. Derfor ber vi både jegere og andre som ferdes ute i naturen om å ta kontakt slik at vi kan utføre jobben mer effektivt og målrettet, sier Rønning, som vil gjennomføre arbeidet i oktober og november.

Les også: BBC kommer på besøk