Snillfjord

Det sier John Øystein Berg, en av initiativtakerne til det Facebook-baserte nettstedet Norsk Naturfoto.

Hele 8000 medlemmer fra inn- og utland er blitt medlemmer etter at Berg og Roar Hveding Hansen fra Trondheim åpnet nettstedet.

— Jeg ble kjent med Roar gjennom Facebook. Vi fant fort ut at vår fellesnevner er naturfotografering. Det var for ca. fire år siden vi bestemte oss for å åpne nettstedet, forteller John Øystein Berg.

De hadde ikke kjempestore ambisjoner i starten.

— Vi snakka om at vi ville bli glad for å få tusen medlemmer. Men det har altså tatt helt av. Nesten 8000 er nesten uvirkelig. Jeg vil anslå at vi i snitt får ti nye hver dag.

Spurvehauken klør seg med nebbet.

Mer frie tøyler

Det florerer av nettsteder med naturbilder på nett. Å forevige naturen i alt dens mangfold er en populær hobby for svært mange. Men Berg og Hansen hadde sett seg litt lei på at flere slike nettsteder har strenge regler. Ikke alle slipper gjennom «sensuren».

— Mange har folk som siler bilder. Hva er bra nok og hva er ikke? Eksempler på dette kan være at selve billedkvaliteten er for dårlig, det kan være krav om at du er profesjonell fotograf, og det kan gå på selve definisjonen av hva et naturbilde er. Noen sier nei til at menneskeskapte ting skal være med på bildet, andre sier nei til at mennesker er med. Roar sendte for ei tid tilbake inn et bilde av nordlyset til et slikt nettsted. Det var veldig flott og vakkert, men det var med ei hytte på bildet, og da ble det underkjent og ikke publisert. Vi har bestemt oss ikke å praktisere slike strenge regler. Vi åpner også for at folk kan kommentere bildene som publisere, noe som faktisk er ganske uvanlig på flere nettsteder, forteller Berg.

Ofte dilemma

Derfor er Norsk Naturfoto et nettsted for alle. Alt du trenger å gjøre for å bli medlem er å søke om å bli tatt opp fordi det er ei lukket gruppe.

— Vi som er administratorer av siden, har vel ikke særlig avanserte kriterier å gå etter når vi vurderer de som vil være med. De aller, aller fleste får ja.

— Kan hva som helst publiseres på Norsk Naturfoto?

— Nei, vi har et hovedkrav om at bildet skal være knyttet til natur. Du får ikke publisere et bilde av katta di som sover i godstolen sin. Og heller ikke bilder der ungen din holder opp fiskefangsten og det er mer et portrettbilde enn et naturbilde. Det må være omfavnet av natur. Heller ikke bilder fra fuglereir godtar vi. Fuglene skal ikke forstyrres under hekkinga, forklarer Berg, som innrømmer at avveiningene kan være vanskelige.

— Ja, av og til er det slett ikke enkelt. Du kan også komme i et dilemma når det gjelder såkalte trofébilder fra jakt; hva er naturbilde og hva er ikke? Men siden det finnes egne nettsider for jaktbilder, er ikke dette et problem vi opplever særlig ofte, sier Berg.

Flertall av tilskuere

— Hva vil dere med nettstedet Norsk Naturfoto?

— Ganske enkelt vise fram den vakre og mangfoldige naturen vi har. Og så vet vi at mange er så utrolig interessert i det. Medlemmene kommer i hovedsak fra Norge, men vi har flere fra de øvrige skandinaviske landene og USA, forteller han.

Ja, for når Berg forteller at gruppa altså nærmer seg 8000 medlemmer med stormskritt, er faktisk flertallet «tilskuere».

— De som aktivt tar bilder, er nok i mindretall. Det betyr at svært mange har stor glede av bare å se på bilder, uten at de bidrar selv. Slik ønsker vi også at nettstedet skal fungere. Det skal være til glede.

Norsk Naturfoto har så å si helt fra starten av også kåret månedens beste bilde.

— Det er Olav Auset fra Fannrem, en tredjemann som vi har tatt inn som administrator av gruppa, som står for den kåringa. Vi overlater til hans vurdering hvem som blir månedsvinner. Denne kåringa er noe som bidrar til å få enda mer engasjement rundt nettstedet, sier Berg.

Mange har veldig sansen for de storslåtte panoramabildene. Motivet er fra Storvatnet.

Selvlært

For 56-åringen på Berg i Snillfjord, er naturen – og å ta bilder av den – en lidenskapelig hobby.

— Jeg var 20 år da jeg anskaffet meg mitt første kamera. Det var et Canon speilreflekskamera. Da fant jeg ut at det faktisk gikk an å ta med seg naturen hjem i form av bilder. I starten gikk det mest på reine landskapsbilder, seinere er det blitt mange bilder av dyr og særlig fugler. Jeg er helt selvlært når det gjelder fotografering, og jeg kaller meg amatør- og hobbyfotograf. Hvor mange naturbilder jeg har tatt opp gjennom åra? Ha-ha! Det er det helt umulig å svare på!

Vist på CNN

Den genuine interessen for naturmangfoldet, har også ført til at John Øystein Berg har tilegnet seg masse kunnskap om naturen – i begrepets videste forstand.

Han fikk for eksempel i oppdrag å kartlegge fuglebestanden i de områdene det skal bygges vindmøller i Snillfjord, og han er hyret inn av NINA (Norsk institutt for naturforskning) til å bistå i et større prosjekt med kartlegging av gaupebestanden. Og mer til.

For STs lesere er han godt kjent som både naturfotograf og den fotografen som rykker ut på blålysoppdrag når noe skjer i trafikken. Han høstet verdensberømmelse for videoopptaket der et helikopter «landet» på rekkverket for å slippe av en lege etter ei trafikkulykke på Fv 714 for noen år siden. CNN og flere andre internasjonale TV-kanaler mente det var et så ekstraordinært stunt at de valgte å publisere Bergs video.

En kattugleunge ser seg nysgjerrig rundt. Her er jeg, verden!

Deler ikke middagsmaten

Trioen Berg, Hansen og Auset har – alle gjennom kontakt på Facebook – blitt omgangsvenner i naturen. De har hatt flere turer sammen. Denne uka var de på Dovre. Og flere skal det bli.

— Hva er ditt forhold til Facebook, Berg?

— Jeg reindyrker å legge ut bilder av natur, dyr og fugler, og jeg deler ofte også siste nytt innenfor fotoutstyr. Og en del avisartikler og fagartikler om natur, selvsagt. Jeg er vel ikke den som har sansen for å publisere hva jeg skal spise til middag og hvor mange brød jeg har bakt, sier John Øystein Berg med et smil.

— Og du er glad for at Norsk Naturfoto er et av landets største og mest populære nettsteder for digitale naturopplevelser?

— Ja, det er kjempeartig!