Årets sesong i Orkla ga 26,6 tonn laks. Dette er det fjerde beste resultatet siden 2001.

- Det har vært en bra sesong, oppsummerer Rune Krogdahl, daglig leder i Orkla fellesforvaltning.

- Det må jo være mer enn bra?

- Ja, til dels en meget god sesong, innrømmer han en knapp måned etter at den siste laksefiskerne forlot elvebredden.

Statistikken viser at det ble tatt 26 605 kilo laks i år, fordelt på 5633 fisker. Hele 1384 av fiskene som ble landet, var storfisk, det vil si sju kilo eller mer.

Mer enn Gaula

- Årets fangst er litt over forventet. Og det er også litt spesielt at vi i år tok to tonn mer laks her enn i elva Gaula, sier han.

SE FANGSTSTATISTIKK HER

Fangstatistikken for Orkla tilbake til 2001, viser at det var toppår i 2002 (35,8 tonn), 2003 (31,9 tonn) og 2010 (30,3 tonn). Deretter kommer 2017.

- Det er ikke mange år det har vært såpass som i år, nei, kommenterer Krogdahl.

- Men er all laksen innrapportert? Finnes det «mørketall»?

- Jeg har inntrykk av at fiskerne stadig blir flinkere til å rapportere inn fangsten rett i etterkant når det skjer, i tråd med fiskereglene. Men vi hadde eksempler også i år på at fiskere ikke visste at de skulle innrapportere umiddelbart, svarer han.

- Sjelden stor fisk

Men: 67 prosent av all laksen som ble tatt i år (1.juni-31. august), er gjenutsatt. For å redusere tida på land for fisken, blir den ikke veid, men målt. Ved bruk av en tabell beregnes centimeter om til kilo. Dette tror Krogdahl kan gi et skjevt bilde.

- Årets fangst var sjelden stor. Det var et stor storlaksår i år. Det vil si at fisken i gjennomsnitt var tyngre i forhold til det tabellen angir ut fra lengden på fisken. I praksis betyr det igjen at den totale fangsten er noe større enn det statistikken viser (26,6 tonn), sier han.

- Men vi snakker ikke mer enn eventuelt noen hundre kilo mer?

- Ja, det er ikke snakk om tonn, nei, sier han.

Får betalt

- Er 67 prosent gjenutsetting bra?

- Det har aldri vært så mye. De tre siste åra har tallet vært 65 prosent. Men man må her huske på at all hunnlaks for første gang var fredet var sesongstarten, påpeker han.

- Hva er årsaken til årets gode fangst?

- Det er nok sammensatt. For det første tyder det på at det var bra med fisk i elva. Det visste vi også etter telling ved Bjørsetsammen i Meldal. Vi får nok betalt nå for at vi skjerpet inn reglene midtveis i 2012-sesongen, etter en katastrofal laksestart den gangen. I tillegg har det de siste åra vært fokus på gjenutsetting (catch and release), sier han.

Reglene klar til jul

Som kjent ble kvoten på antall laks redusert, noe som ble veldig omstridt blant fiskerne.

- Vil dere lempe på fiskereglene neste år, i og med at nå er det mye fisk i elva igjen?

- Det er et godt spørsmål, som jeg ikke kan svare på. Vi har fått betalt for restriksjonene, så det blir på ingen måte fullt frislipp, nei. Fiskereglene for 2018-sesongen skal behandles på ulike nivå, men innen 20. desember i år skal styret vedta dem, sier han.

- Er det noe som ikke har fungert i år?

- Vi har hatt litt utfordringer med fredninga av hunnlaksen (fredet hele sesongen). Noen slet med å se forskjell på om fisken var en hann eller hunn. I tillegg var det stor andel hunnlaks som kom i starten. Noen fisket over 20 lakser før de traff en hannlaks som de kunne fylle kvoten med, sier han.

To på 23 kilo

- Årets største fisk var på 23 kilo. Det var faktisk to stykker som fikk en slik rugg. Det er sjeldent?

- Ja, det er helt utrolig! Det er lenge siden noen har fått slike i Orkla.

- Hva er rekorden egentlig?

- Det snakkes om en laks på 25 kilo. Den ble visstnok tatt for lenge siden, og dette er helt uoffisielt, svarer Krogdahl.

- Hvordan blir neste sesong?

- Jeg tror det blir en god sesong. Det er gledelig at det er mye smålaks i elva. Det tyder på at det kommer mye mellomlaks neste år. Det gir et stort volum, men ikke nødvendigvis de aller største fiskene, forklarer han.