11 år gammel bestemte Evelyn Willmann seg for å bli fotograf. I forrige uke fikk hun den gjeve prisen for årets bilde i Trøndelag fotograflaugs årlige fotokonkurranse.

- Evelyn er dritflink og veldig talentfull. Det er en helt spesiell stemning i bildene hennes, sier sjef og fagmannTorgrim Melhuus i Titt Melhuus hvor Evelyn (23) er lærling på tredje året.

Har guts

Det er heller ingen selvfølge å komme gjennom nåløyet som lærling hos Titt Melhuus. Vanligvis tar de inn kun en lærling i året. Da Evelyn søkte, var det 30–40 søkere. Men Torgrim Melhuus var egentlig ikke i tvil.

- Da Evelyn fortalte at hun hadde bygd opp sitt eget studio, tenkte jeg at denne jenta har guts. Orkdal kan bare glede seg til hun er ferdig utdannet. Forresten, vi kommer til å gjøre alt for å beholde henne her, smiler Torgrim Melhuus som er svært stolt over seniorlærlingen sin.

Eget kamera

Og jo da, vi kan ikke annet enn å huske ungjenta Evelyn Willmann som sendte inn bilder til lokalavisa, og som også meldte sin interesse for å fotografere for avisa. Om avisa ikke oppdaget talentet den gangen, så ble Evelyn heldigvis ved sin lest etter at hun som 11-åring fikk sitt første lille kompaktkamera. Det utløste nemlig en genuin interesse for fotografering, og hun bestemte seg en gang for alle, å bli fotograf.

- Jeg tok for det meste bilder av blomster, dyr og planter, forteller hun.

Fotograf i Afrika

Etter ungdomsskolen begynte hun ved media og kommunikasjon ved Meldal videregående skole hvor det ble mest undervist i skrivende journalistikk, film og radio. Fotografering ble det mindre av, men Evelyn klager ikke. Hun benyttet hver anledning på fritida til å fotografere, og la ut bildene sine på Facebook, og etter hvert også på Instagram.

Etter videregående i 2014 begynte hun ved Jæren folkehøyskole hvor hun fikk fordype seg i fotografering, og hvor hun også fikk en uforglemmelig tur til Afrika med unike muligheter til å ta de helt spesielle bildene.

Eget studio

Hjem fra Jæren og Afrika bestemte hun seg for å lage sitt eget studio i kårenden på gården hos farmor og farfar på Viggja.

- Jeg kjøpte to softbokser (lamper, red.anm.) for et par tusen kroner, og med en helt hvit bakgrunn, hadde jeg studio, smiler hun.

Dermed var hun i gang. Hun fikk oppdrag fra kjente, og etter hvert gikk ryktet om den dyktige fotografen på Viggja. Men så tenkte hun at hun måtte få seg ei skikkelig utdanning og jobb, og fikk lærlingejobb hos Titt Melhuus i 2015.

Fire år om lærling

Titt Melhuus, som ble etablert og drives av fotograf Torgrim Melhuus, har ei ordning med lærlingtid på fire år kombinert med til sammen ett års skole ved Medieskolerne på Viborg i Danmark. Første lærlingåret, i 2015, var hun fire måneder i Danmark. Deretter fulgte ett år på Titt Melhuus med påfølgende tre måneder i begynnelsen av 2017 i Danmark hvor hun blant annet tok bildet som hun vant årets gullpris for.

- Jeg er veldig glad for å ha fire år som lærling kombinert med teori i Danmark i motsetning til de vanlige to årene som lærling som er vanlig i Norge, sier Evelyn som er svært godt fornøyd med både skole og lærlingejobben hos Titt Melhuus som gjør at hun utvikler seg som fotograf.

- Vi lærer mye på skolen som vi ikke lærer på arbeidsplassen, og omvendt, sier Evelyn som har mye større tro på den danske lærlingemodellen enn den norske.

Helt spesielt

Evelyn sendte inn fire bilder til konkurransen til Trøndelag fotograflaug hvor det var rekorddeltagelse i år med 20 fotografer. Ett av Evelyns bilde gikk til topps og to ble antatt; det vil si at de gikk gjennom det berømte nåløyet. Hadde også det fjerde bildet blitt antatt, ville hun ha vunnet hele konkurransen.

- Hva må til for å gå til topps i en slik knivskarp konkurranse?

- For det første må bildet være helt spesielt. Det handler om lys, posering og kommunikasjon med modell. Så er det fotoshop og selvsagt mye teknikk, forklarer Evelyn som erfarer at hun må gi mye av seg selv som fotograf, blant annet for å få modellen til å slappe av.

Dansk og norsk svennebrev

Selv om Evelyn er aldri så mye gullvinner i årets fotokonkurranse, er hun glad for at hun fortsatt har ett år igjen som lærling.

- Jeg føler meg slettes ikke klar for å etablere meg som fotograf enda, sier hun.

I januar 2019 skal hun ta det danske svennebrevet som fotograf, og deretter det norske svennebrevet. Da kommer det store spørsmålet om hva som blir vegen videre. På Viggja står fortsatt studioet i kårenden hos besteforeldra. Der har hun unike kulisser i bygda som ligger mellom sjøen og skogen med kornåkrene imellom.

I kulissene står også Torgrim Melhuus som ikke legger skjul på at han gjerne vil beholde gull-fotografen sin. Men samtidig ser han at Evelyn også har guts til å kunne starte for seg selv.

Han mener i alle fall at alle har grunn til å glede seg.