I en årrekke har Svorkmo slitt med å kunne tilby en skikkelig arena for sine godt over 100 aktive fotballspillere. Gressbanen på Svorkmo har knapt nok blitt tatt i bruk i sommermånedene og i årets sesong spilte ikke seniorlaget en eneste kamp på hjemmebanen sin. Etter en lang og grundig planleggingsprosess har klubben endelig kommet i gang med byggingen av en flunkende ny kunstgressbane.

- Dette har alt å si for fotballen på Svorkmo. Det er viktig at våre aktive spillere får en skikkelig boost av denne banen. Dette blir en ny arena som barn kan ta i bruk både på dagtid og kveldstid på grunn av flomlysene rundt. Vi har fått tilbakemelding fra skolen, SFO og barnehagen om at dette ikke bare er viktig for klubben, men også for lokalsamfunnet, sier Øyvind Mikkelsen som er leder i Svorkmo NOI.

Positiv effekt

Mikkelsen tror dette kommer til å få en positiv effekt på fotballen i Svorkmo.

- Dette blir jo en helt ny arena og vil forhåpentligvis skape litt mer tilhørighet i klubben. Dette blir jo en stadion en kan samles rundt og gode treningsmuligheter blir mye lettere tilgjengelig for dem som bor her, sier Mikkelsen.

Tenker miljøvennlig

Svorkmo hadde i utgangspunktet tenkt på en løsning med nedbrytbart stoff som demping i banen i stedet for den vanlige granulaten som skal være veldig forurensende. Dette var ikke økonomisk forsvarlig, men Svorkmo har likevel valgt en variant som skal være ganske unik i Trøndelag.

- Det er Unisport som er hovedentreprenør. De har en løsning hvor vannet og granultaen blir drenert ut til sidelinjen og havner i en beholder. Det er rister i alle slusene rundt banen og dermed er det minimalt med granulat som blir med inn i garderobene. Vi har hele tiden hatt miljøet i bakhodet når vi har planlagt denne banen. Dessverre ble det altfor kostbart med den nedbrytbare varianten, så da fant vi en annen god løsning, sier Mikkelsen.

Lite lån

Da Svorkmo startet prosessen med å planlegge kunstgressbanen hadde klubben tatt utgangspunkt i en prislapp på 8 millioner kroner, men en grundig planleggingsprosess har ført den totale prislappen ned i 6,5 millioner kroner.

- Eva Skjølberg har vært lederen for planleggingen av kunstgressbanen og hun har gjort en utrolig god jobb. 6,5 millioner kroner inkluderer også en ekstra strømledning som vi trenger for å få på flomlysene. Klubbhuset ved banen hadde ikke nok strøm så vi måtte hente fra samfunnshuset, sier Mikkelsen.

- Men dette er en stor investering for en liten klubb?

- Ja, det er det. Men vi får god økonomisk hjelp fra Orkla Sparebank, kommunen og sanitetsforeningen. I tillegg får vi to millioner i spillemidler og så satser vi på å få inn 500 000 fra næringslivet. Vi håper også å få inn en del på andelssalg. Om alt går etter planen så håper vi å sitte igjen med et lån på 500 000 kroner, sier Mikkelsen.

Ferdig til sommeren

Arbeidet med å bygge kunstgressbanen er allerede godt i gang. Orkla Maskin startet med grunnarbeidet for 14 dager siden og er snart ferdig.

- Produktet som har valgt fra Unisport krever lite arbeid med grunnen. Det er bare litt utjevning som skal til så Orkla Maskin er snart ferdig. Tanken er at vi skal begynne å legge banen 22. april eller når telen er ute av jorda. Da vil det ta cirka ti uker til banen er ferdig om vi er heldig med været. Da kan vi muligens spille noen vårkamper før sommerferien er over, sier Mikkelsen.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Grunnarbeidet på kunstgressbanen på Svorkmo er snart ferdig. Den jobben er det Orkla Maskin som står for. Foto: Orkla Maskin
Styreleder i Svorkmo NOI, Øyvind Løveseter Mikkelsen, tror det blir veldig viktig for Svorkmo å få på plass en kunstgressbane. Foto: Arkiv