Rennebu

Rennebu kommune hadde fram til 2011 en god og sunn økonomi, men så begynte kraftinntektene å krympe. Fram til i dag er beløpet akkumulert til ca. ti millioner kroner.

— Dette har vært uforutsigbare inntektsbortfall. I tillegg har vi fått reduserte rammeoverføringer på grunn av nytt inntektssystem for kommunene, befolkningsutvikling og ei alderssammensetning med stadig flere eldre, forklarer ordfører Ola Øie.

Mye i minus

Politikerne i Rennebu har som følge av den tida økonomien var god, også lagt seg på et tilsvarende driftsnivå. Nå kom nedturen.

— Det er lett å øke et driftsnivå, men svært vanskelig å ta det ned igjen. Derfor fikk vi noen tøffe tak med neste års budsjett. Men etter at teknisk utvalg og omsorgsutvalget behandlet det, kom formannskapet fram til et budsjett i balanse tirsdag, forteller Øie.

Politikerne har tatt hensyn til den nye modellen for eiendomsskatt. Sammen med reduserte rammeoverføringer sammenlignet med driftsåret 2017, utgjorde dette ca. 5 millioner kroner.

En del av finansieringa tar de inn ved å øke eiendomsskatten fra 2,7 til 3,2 promille.

Høyt kostnadsnivå

Til våren skal langtidsbudsjettet (økonomiplanen) tas opp til ny drøfting.

— Vi starter da en prosess for å se på andre måter å drifte kommunen på. Vi skal bli mer rasjonell og økonomisk. Vi har et for høyt kostnadsnivå, og det må ned. hvordan vi gjør det, skal vi se på.

— Hvor stort innsparingspotensial ligger i dette arbeidet?

— Det er usikkert, men det er også et av svarene vi venter å få svar på i denne prosessen.

Går imot økning?

— Hvilke forventninger har du til kommunestyrets behandling av budsjettet i desember?

— Det er usikkert, men jeg utelukker ikke at det kan komme forslag om at vi ikke øker eiendomsskatten. I så fall må den som fremmer et slikt forslag også finne inndekning.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300