Orkdal helsetun har i flere år slitt med veldig høyt sykefravær. I enkelte perioder har det vært oppe i 20 prosent, mens fraværet totalt i fjor endte på 14,3 prosent. I kjølvannet av dette resultatet varslet kommunen at det skulle jobbes målrettet for å få ned sykefraværet.

Nylig ble fraværsrapporten for årets tredje kvartal lagt fram. Den viste at fraværet igjen har gått opp sammenlignet med andre kvartal, og ni måneder ut i året ligger helsetunet an til å ende opp med en fraværsprosent på 14,22, hvilket er samme nivå som i fjor. Ut fra det kan man lese at kommunen ikke har lyktes med å få ned sykefraværet. Det er vel ingen som sår tvil om hvorvidt ledelsen ved helsetunet har prøvd. Men det som er urovekkende, er at kommunen som arbeidsgiver signaliserer at man ikke vet hvilken «medisin» som skal til for å lykkes med å få redusert fraværet - i alle fall ikke på kort sikt.

Samtidig som politikerne fikk høre om fraværsutviklinga ved helsetunet, ble også tallene for skolene i Orkdal lagt fram. Den viser at fraværet i orkdalsskolen i gjennomsnitt ligger på 3,45 prosent i tredje kvartal, mens snittet for hele fjoråret lå på 5,91. Og aller best utvikling i år har Orkanger ungdomsskole hatt. Der viser tallene i tredje kvartal et fravær på 0,14 prosent. Med andre ord, det har knapt vært fravært ved skolen. Rektor Stig Rune Oddli sier til ST at en del av forklaringa på det lave fraværet henger sammen med at folk er flinke til å ta vare på hverandre, flinke til å stille opp når man ser at en kollega sliter og det røyner på. Med det signaliserer rektoren at miljø og trivsel er viktige faktorer med hensyn til fravær.

Å sammenligne etater er både vanskelig og «urettferdig», da vi gjerne snakker om ulike arbeidsoppgaver. Når det gjelder helse- og omsorgsektoren, så er både stressfaktoren og den fysiske belastninga høy. Men uansett kan man nok konkludere med at miljø og trivsel er viktig «medisin» for å redusere fravær. I disse dager pågår ei avstemming i Kommunal rapport om hvem som er «Årets modigste». Blant de nominerte er Anna Krokstad, som i 2015 mottok en skriftlig advarsel etter å ha varslet om uverdige forhold ved helsetunet. Til ST sier Krokstad at hun aldri hørte noe fra hovedtillitsvalgt da det stormet som verst, og at hun nå ikke har mottatt gratulasjoner fra arbeidsgiver etter at hun ble nominert. Kanskje ligger det noe her å gripe fatt i?

Foto: Silje Asbjørnsen