Foreldre og besteforeldre til skolebarn på Geita i Orkdal er bekymret for trafikksikkerheten til ungene. Ungene må nemlig vente på skolebussen i en veikant på fylkesvei 710. For å komme dit må ungene krysse fylkesveien, mens trafikken suser forbi i 80 kilometer i timen. Om morgenen går bussen klokka 07.36. I minuttene før skolebussen kommer, suser ferjekøa fra Valset forbi, og farten blir gjerne høyere enn lovlig i forbindelse med forbikjøringer. Foreldrene vurderer skoleveien som såpass farlig for ungene i stupmørket om morgenen, at de må følge ungene fra seks år og oppover til holdeplassen og stå der og vente med dem til bussen kommer.

Dette ble meldt inn til Orkdal kommune for ett år siden. Kommunen reagerte raskt og sørget for at det ble gjort ei befaring med Atb, Boreal og Statens vegvesen. Etter befaringa fikk foreldrene lovnad på at det skulle ordnes slik at bussen kunne kjøre ned Geitaveien og hente ungene der, slik at de slapp å krysse fylkesveien, samt stå i veikanten å vente på bussen.

Det ble med andre ord signalisert vilje til å gjøre noe med problemet, og foreldrene ble lovet at ei god og trygg løsning skulle være på plass ved skolestart i høst. Men fortsatt har ingen ting skjedd, og derfor har bestefar til en av ungene, Johan Arnt Gjelten, tatt kontakt med avisa i håp om at det skal bli fortgang i saken. Og når ST «borrer» litt i saken, viser det seg at Orkdal kommune ved ordfører Oddbjørn Bang har purret opp saken flere ganger overfor Atb, og at ballen derfor nå ligger der. Konfrontert med dette opplyser avdelingsdirektør Harald Storrønning hos Atb at saken ble behandlet hos dem tidligere i høst. Det har siden vært avholdt et møte mellom Atb og Boreal, og etter å ha vurdert flere løsninger, så kom man i midten av oktober fram til at kun én løsning blant de ulike alternativene var trafikksikker nok. Når ST utfordrer Atb om når denne løsninga kan være på plass, så er svaret som følger; «når vi har hatt en forsvarlig dialog med skole, kommune og Boreal.» Storrønning opplyser videre at dette er en smal sak å ordne hvis det viser seg at denne løsninga ikke innebærer noe skifte av turnus for sjåførene, og han ser for seg at løsninga vil være på plass først på nyåret.

«oppløpssida» i denne saken viser det seg altså at dette trolig er en smal sak å fikse. Men hvorfor bruke ett år på å få fikset en «smal» sak mens fortvilte foreldre og besteforeldre frykter for ungenes liv? Her er det bare å skjerpe seg!

Foto: Silje Asbjørnsen