Det planlagte folkehelsesenteret med et utrolig flott badeanlegg på Orkanger vil garantert bli en stor attraksjon for folk fra hele regionen. Anlegget vil bidra som en enorm trivselsfaktor for innbyggerne i orklandkommunene, og ikke minst så vil anlegget styrke Orkanger som by og sentrum for den nye kommunen. I tillegg ser det nå ut til at senteret vil bli et kraftsenter for mennesker som sliter, enten det er psykisk eller fysisk, eller begge deler. Det er nemlig allerede bestemt at helsestasjonen, familiesenteret og fysio-/ergoterapitjenesten skal inn i senteret. Nå foreslår arbeidsutvalget for Orkland å etablere Familiens hus og plassere det sammen med ovennevnte funksjoner i folkehelsesenteret. Skjer det, så vil senteret samle alle barne- og familietjenestene i samme hus.

Det vil i så fall bety et stort løft for innbyggerne i de fire kommunene som fra 2020 smelter sammen til Orkland kommune. Blant de viktigste argumentene for å lage større kommuner, har vært å skape bedre og større fagmiljøer rettet mot de svakeste i samfunnet. Planene om Familiens hus som arbeidsutvalget for Orkland la fram nylig, er et godt eksempel på at det er nettopp dette som nå er i ferd med å skje. Familiens hus er tenkt å være et tverrfaglig tilbud rettet mot barn, unge og familier. Eksempler på tjenester som vil bli inkludert, er; svangeskapsomsorg, helsestasjon, skolehelsetjenester, PPT, flyktningetjeneste, familievernkontor, psykisk helse og rusarbeid og ikke minst barneverntjenesten. Med alle de planlagte tjenestene samlet i Familiens hus, snakker vi om 80 arbeidsplasser, eller rettere sagt 80 «hjelpearbeidere» samlet bak ei dør. I dag er det gjerne slik at mennesker med behov for hjelp sendes fra etat til etat. Ved å få alt samlet bak ei dør, vil innbyggerne få enkel tilgang til et helhetlig hjelpeapparat som står klar til å hjelpe og støtte med tverrfaglig kompetanse. En samling av tjenestene vil også styrke kvaliteten ved at større og bredt sammensatte fagmiljøer vil kunne dra veksler på hverandre. En annen positiv effekt er arbeidsglede og trivsel for de som skal jobbe der. Ifølge Agdenes-ordfører Oddvar Indergård opplevde Kongsberg at sykefraværet ble redusert til nesten ingen ting, samt at barnevernet reduserte akuttplasseringene med 90 prosent etter å fått samlet alle fagmiljøene bak ei dør.

Veien videre for planene med Familiens hus blir å få vedtatt prosjektet i de fire respektive kommunene, og deretter få spikret det i Fellesnemnda for Orkland, som består av alle formannskapene i de fire kommunene. Det er bare å krysse fingrene for at dette blir en realitet, for dette kan bli utrolig bra!

Anders Aasegg Morken Foto: Silje Asbjørnsen, ST