- Med mindre offentlige tilskudd og mindre rammetilskudd per innbygger, må vi spare. Ettersom Rennebu har hatt gode tider tidligere, oppleves det vanskeligere å måtte spare nå, sier assisterende rådmann Lill Bøe.

Mer kostnadseffektiv

Rådmannen er klar på at skal tjenestenivået til innbyggerne opprettholdes i kommende periode, må de bli mer effektive og nøkterne. De siste Kostra-tallene viser også at Rennebu kommune er langt dyrere i drift enn sammenlignbare kommuner.

- Vi bruker 3 000 kroner mer i året pr. innbygger i administrasjon, og også 3 000 kroner mer innen helse og pleie, bekrefter rådmannen som ser at kommunen har en oppgave å gjøre for å bli mer kostnadseffektive, samtidig som de ønsker å opprettholde best mulig tjenestetilbud til innbyggerne;men altså for en rimeligere penge.

Nytt helsesenter

Største utfordringen for kommunen i kommende periode er bygging/renovering av Helsesenteret på Berkåk. Det er tidligere budsjettert med 100 millioner til utbygging av nytt helsesenter som sårt trenger til renovering. Politikerne har ikke bestemt seg for hvilket utbyggingsalternativ de ønsker, noe de vil se på i 2018.

- Vi har to utbyggingsalternativ. Det store alternativet som lyder på 240 millioner, medfører riving av den eldste delen. Det er også det optimale for å få et tidsriktig helsesenter etter dagens behov. Men det blir også kostbart for kommunen med 6,7 millioner i året på renter og avdrag; noe innbyggerne nok vil merke, sier Bøe.

Det andre og litt rimeligere alternativet lyder på 170 millioner, og innebærer at den gamle delen blir benyttet til blant annet kontorer, mens nydelen med pasientrom, blir renovert.

- Politikerne har bedt oss om å se på dette på nytt, sier Bøe som regner med at arbeidet med helsesenteret neppe kommer i gang før i 2019, og derfor ikke slår ut på budsjettet før neste år.

Verner eiendomsskatten

- 2018 får ikke så mange innstramminger. Politikerne er enige om å holde eiendomsskatten for både boliger og fritidseiendommer nede, da hyttefolket, blant annet på Nerskogen, er viktige for kommunen. Politikerne ønsker at det skal oppleves greit å ha fritidsbolig i Rennebu, slår hun fast.

Derfor er eiendomsskatten for både boliger og fritidseiendommer kun økt med 1/2 promille.

Må drive rimeligere

De enkelte enhetene får derimot ikke kompensert for lønnsøkningen, noe som krever at økte lønnskostnader må tas fra egen drift.

- Enhetene må drive på en rimeligere måte. Det blir innstramminger, men ikke de voldsomme i denne omgang, konstaterer Bøe.

Derimot vil innbyggerne merke når utbyggingen av helsesenteret blir igangsatt, da det betyr en innsparing på ca. 10 millioner i året.

- Vi greier ikke å ta ned så store kostnader uten å spare folk. Det innebærer at det er noe vi må slutte å gjøre, sier rådmann Bøe og fastslår at det ikke er mer å hente innen skole, da de mulige kostnadene allerede er tatt der.

- Nå må vi se på helse. Det er heller ikke gjort store endringer der tidligere, sier hun.

Ja til Nerskogvegen

I budsjettmøtet vedtok kommunestyret å forskuttere 5 millioner til utbedring av Nerskogvegen i et spleiselag med fylkeskommunen, forutsatt at det kommer på plass en avtale om nedbetaling.

Derimot sa politikerne nei til å gå inn med økonomisk støtte til videreutvikling av Rennebumartnan. Dette ut fra økonomiske hensyn.

Grensejusteringer?

Når det gjelder den økonomiske situasjonen sett i lys av kommunesammenslåing med Oppdal, har ikke dette vært tema nå som kommunestyret vedtok kommende års budsjett.

- Men etter hvert vil også politikerne få økt innsikt i hvordan den økonomiske situasjonen blir, sier Bøe som er klar på hva rådmannens innstilling til kommunesammenslåing var.

- Nye tider vil komme med mindre overføringer til de mindre kommunene. Rådmannen sa ja til kommunesammenslåing også ut fra hensynet til større fagmiljø og tilstrekkelig fagkompetanse, sier Bøe som også står foran et løp der Rennebu må synliggjøre både ønsket og konsekvensene av at kretsene Ulsberg, Innset, Havdal og Gisnadalen søker seg over til Oppdal.

- Det innebærer blant annet at vi mister 36 % av arealet og 18 % av befolkningen, fastslår rådmannen.

Basert på opplysninger fra Rennebu kommune, lager Fylkesmannen sin innstilling i slutten av mars overfor Kommunalpartementet som har siste ord i saken.

audhild.oye@avisa-st.no

916 94 175

Lill H. Bøe er assisterende rådmann i Rennebu kommune.
Kommunestyret vedtok å forskuttere 5 millioner til utbedring av Nerskogvegen i et spleiselag med fylkeskommunen. Foto: Tov Lånke