Julehøgtida står for døra og de aller fleste, både liten og stor, gleder seg til å endelig kunne slippe ned skuldrene, slappe av, puste ut og kose seg i hverandres selskap. De minste gleder seg til alle gavene, mens mor og far gleder seg til å få oppleve at ungenes forventninger blir innfridd.

Men desverre opplever ikke alle denne idyllen. Opptil 150 000 barn gruer seg nemlig til jula, de gleder seg til at den er over. Hvorfor? Jo, fordi desember er den måneden i året vi drikker mest alkohol, og desverre er det slik at ikke alle mammaer og pappaer tåler alkohol like godt. Alle forandrer seg når de er påvirket av alkohol, og noen forandrer seg så mye at julefeiringa for de minste oppleves som et eneste langt mareritt fylt av ubehag og redsel.

Tidligere biskop, Laila Riksaas Dahl, vokste opp i et hjem preget av alkohol- og rusmisbruk, og har nå stått fram som en talsperson for unger som sliter med mor og/eller fars alkoholbruk, og da ikke minst i jula. Til NRK forteller hun at verken hun eller tvillingsøsteren ble skjermet på noen som helst måte, og at den enste skjerminga de fikk var da tvillingsøsteren fikk faren i seng slik at de andre kunne ha det koselig etterpå. «Vi satt nede og lyttet etter skrittene hans fra andre etasje om de var tunge eller lette. Slik tydet vi om han var full eller ikke,» sier den tidligere biskopen til NRK.

Dessverre er det mange unger som sitter og lytter etter skritt i jula, desverre er det mange unger som får ødelagt jula på grunn av «tunge skritt». Og desverre er det også slik at mange mammaer gruer seg til jula, de gruer seg til at pappa skal bli full og utagerende. Dette vises også hos krisesentrene rundt om i landet. De fleste mammaer holder ut til over julaften av hensyn til ungene, men mellomjula og starten på nyåret er «høykonjunkturtid» for krisesentrene.

De aller færreste, om noen, ønsker at det skal være slik. De aller fleste ønsker ei god og trivelig jul både for seg selv og ungene, men hos noen sørger desverre alkoholen for å viske ut dømmekrafta. Derfor kan det være lurt å ta en prat med seg selv nå før jul og bestemme seg for å ikke drikke mer enn at dømmekrafta beholdes. Jula er ungenes høgtid. La den bli det!

Anders Aasegg Morken Foto: Silje Asbjørnsen, ST