For ti år siden eide langt på vei mediehusene debattene. Det var som leserinnlegg i papiravisa og forhåndsmodererte innelgg på nett, at ordskiftet fant sted. De siste årene er imidlertid de tradisjonelle mediehusene langt på vei blåst av kartet av Facebook når det gjelder å være den forerukne debattarenaen. Årsaken er trolig at for at debatten skal pulsere og leve, må ordskiftet skje raskt. Facebook har tatt høyde for det og latt innleggene gå direkte ut, uten noen form for forhåndsmoderering.

Nylig valgte også ST å åpne dabatten på nettsida slik at innleggene kunne gå direkte ut, uten forhåndsmoderering. Dette gjorde vi fordi vi ønsker den folkelige debatten velkommen tilbake, da stemmen fra mannen og kvinnen i gata gir mer substans og kraft til dagsorden. Det betyr at STs nettdebatt i dag har akkurat samme funksjonalitet som Facebook. Alle saker som publiseres på vår nettside, kan debatteres uten forhåndsmoderering. Innleggene går rett ut, omløpstida på innleggene er like kort som hos Facebook.

langt er det ikke så mange som er klar over at debattfunksjonen er endret. Men nettrollene har fått det med seg. Flere av nyhetssakene som ST har publisert, er blitt «angrepet» av nettroll som benytter anledningen til å spre fremmedhat. Lokale debattanter, som har lagt ut innlegg som beskriver deres sorg og hyller Mahmod Hosseini som medmenneske, sjikaneres og forulempes av nettroll som formidler fremmedhat. «Disse er kun svindlere,» skriver Tor Anders Engen - NTH Trondheim, mens Vigdis Bjerknes - Ringerike videregående skole skriver: «Med NAV på ferie..??? Sorry føler ingen sympati, selv midt i jula.» Her snakker vi altså om en ung norskafghaner som er blitt regelrett henrettet av en av verdens verste terrororgansiasjoner - Taliban, og så kan noen av oss hjemme i trygge Norge sitte å lire ut av oss slik dritt!

Ei stund vurderte ST å la alle innleggene ligge. Rett og slett for å speile de ulike tankene som rører seg i hodet på folk. Man kommer nemlig ingen vei om man stikker hodet i sanda og sensurer, slik at folk får inntrykk av at slike meningsytringer ikke eksisterer. Men i og med at flere av innleggene passerte grensa for hva norsk lov tillater, og framsto som direkte personangrep på motdebattanter, så valgte vi å slette og stenge debatten. Vi skal ha takhøyde for en innvandringskritisk debatt. Men en forsøplende debatt som forulemper en avdød og mennesker i sorg, kan vi ikke tillate. At vi ikke har kommet lenger ved inngangen til 2018, er bare trist!

Foto: Silje Asbjørnsen