Vester Varden har vært et kjært turmål for Dagrun Tofte Landrø i alle år. Hun arrangerte en storstilt dugnad for å få varden restaurert i 1992, men nå er den i ferd med å rase ut.

Vester Varden var, med sin beliggenhet ytterst i Trondheimsfjorden, en sentral del av varslingssystemet med vardevakt i tidligere tider. Fra det populære turmålet får man en mektig utsikt.

- Jeg fikk akkurat høre at varden holder på å ry ned, og det synes jeg er veldig trist. I 1992 var det en artikkel i avisa om at jeg organiserte restaurering av varden, vi var 10–12 stykker en fin sommerkveld. Nå ser det ut som halve varden har rast ned, sier Dagrun, etter å ha sett er ferskt bilde derfra.

Fast turmål

Hun har hatt varden som fast turmål, var der på 80-årsdagen sin og sist gang sommeren 2016. Hun likte ikke å se bildet fra første nyttårsdag, som viser at varden holder på å rase.

- Var den hel sist du var der oppe?

- Jeg har sett at det har falt en stein i ny og ned, men ikke noe alvorlig. Alt var helt ok da jeg var der sist, sier hun.

Hun forteller at varden er eldgammel, og at det virkelig trengtes en restaurering da hun tok initiativ til det for 26 år siden.

- Den ble fint stablet opp den gangen. Dette er et sted med mange besøkende, sist jeg var der traff jeg tilreisende både fra Bjugn og Skaun. De drar hit for å stemple toppturer og ta bilder. Jeg ble nesten sjokkert over å se hvordan varden ser ut nå, sier Dagrun.

- Har holdt liv i meg

- Hvorfor engasjerer du deg så mye for Vester Varden?

- Det er jo heiene og varden som har holdt liv i meg de siste 50 årene! Jeg har hatt oppsynet med varden og bøkene, men nå begynner jeg å bli skral. Hodet er med, men jeg håper yngre krefter vil trå til for å sette varden i stand og holde øye med den. Det er viktig å bevare den, mener Dagrun.

Det mener også Lars Jørgen Landrø, som var den som besøkte varden første nyttårsdag og oppdaget raset.

- Det er rast ut på ei side, halve varden er rast ut på nordsida. Steinene ligger utover, sier han.

Lars Jørgen er der flere ganger i året selv, og mener raset må ha skjedd forholdsvis nylig.

- En nabo av meg var der sist på november, og da var alt normalt, sier han.

Satser på dugnad

Varden er om lag 2,5 meter høy, og også Lars Jørgen mener det er viktig å holde den i hevd.

- Det er en merkevare som har stått der iallfall i hundre år. Det er et utfartssted, det høyeste punktet i Agdenes kommune. Det kommer topptur-folk som samler på topper i ulike kommuner. Forsvaret har også en base der oppe, sier han.

Han lurte først på om det var lynet som hadde tatt varden, men konkluderte med at det lignet mer på et ras.

- Tror du det er stemning for en dugnad på å stable opp varden, slik at den kan bevares?

- Ja, det er det. Jeg har snakket med flere, både naboer og andre ivrige. Historielaget også. Dette er jo et knutepunkt for hele Agdenes-regionen, med turmuligheter både fra Vassbygda, Størdalen, Grønningen og Lensvik. Det er mange som setter pris på stedet, sier han.

Vester Varden når den er hel og fin, slik den forhåpentligvis blir igjen. Foto: Privat
Dagrun Tofte Landrø har hatt utallige turer til Vester Varden, helt fram til sommeren 2016. Foto: Arkiv