Orkdal har en lang og stolt hopphistorie å vise til. Orkdal idrettslag kan blant annet vise til to verdensmestre, Bjørn Myrbakken og Roar Ljøkelsøy. Under OL i Torino en februardag 2006, var hele 170 hoppentusiaster samlet i Knykstuggu for å se sambygdingen Roar Ljøkelsøy ta OL medalje. Og orkdalingen leverte. Mens blant andre Tommy Ingebrigtsen sviktet i lagkonkurransen, klinket Ljøkelsøy til med bakkerekord på 141 meter og sikret dermed bronsen. Til stede i Knykstuggu denne dagen var også NRK. Daværende skileder i OIL, Rasmus Skålholt kunne stolt fortelle at man den påfølgende helga skulle reise med en rekordstor delegasjon hopprekrutter til Vikersund hoppfestival. Under festivalen ble OIL tildelt en pris for å ha stilt med flest deltakere under arrangementet.

1. september i 2012 åpnet det nye hoppanlegget i Knyken til 30 millioner kroner - et rekrutteringsanlegg med fem bakker som idrettslaget både håpet og trodde skulle få rekrutteringa til å blomstre ytterligere. To og et halvt år senere kan OIL skilte med seks hoppere i alderen 13 til 18 år. Daværende leder i skiavdelinga, Ola Dahl Johansen, uttaler til ST den 19 februar i 2015 at man håper og tror at rekrutteringa vil ta seg betydelig opp om et par-tre år, og det vises til at de to vintrene som gikk med til å bygge hoppanlegget tæret hardt på rekrutteringa. Nå har det gått tre år og OIL har fortsatt ikke lyktes med å reetablere et stort lokalt hoppmiljø, til tross for treningsfasiliteter i verdensklasse. Ja, verdensklasse. Hoppsjef Clas Brede Braathen utalte nemlig under åpninga i 2012 at anlegget var eneståede på verdensbasis. I dag kan man slå fast at hoppanlegget i Knyken blir mye brukt, men sjelden av lokale hoppere.

Men anlegget har desverre ikke fått den lokale rekrutteringa til å blomstre. Årsaken er nok sammensatt. Men tida da unge stort sett hadde bare korps, samt fotball om sommeren og ski/hopp om vinteren å velge mellom, er forbi. I dag har de unge så mange tilbud å velge mellom at flere faktisk preges av stress. Leder i OIL, Magne Fossbakk, er allikevel tydelig på at man må jobbe hardt for å gjenskape et bredt, lokalt hoppmiljø, og etterlyser ildsjeler som kan dra lasset med å få løftet hoppsporten i Orkdal tilbake der den hører hjemme. Og her ligger nok nøkkelen. OIL bør jobbe systematisk for å finne de riktige ildsjelene som kan dyrke fram ny interesse for sporten. Samtidig bør idrettslagene i nabokommunene komme på banen, slik at man får større kraft til dette arbeidet. For med verdens beste rekrutteringsanlegg for hopp i bakgården, bør det være et mål å skape et hoppmiljø i landstoppen. Lykke til!

Foto: Silje Asbjørnsen