Jeg er leder av Fellesnemnda (FN) for kommunesammenslåingen av Halsa, deler av Snillfjord og Hemne (mest sannsynlig navnet Heim kommune) og i tillegg er jeg ordfører i Hemne. Jeg har lest om kommunereformen ang. Halsa kommune i Tidens Krav og engasjement på sosiale media med interesse og litt forundring.

Lederen i Tidens Krav hadde en julehilsen til Nordmøringene den 23/12-17 Sitat:

«Nordmøringene er kjent for å være gjestfrie og gavmilde». Dette stemmer også med min opplevelse fra kontakt med folk fra Nordmøre. Jeg oppfatter oss som folk med samme type lynne og kultur. Vår felles historie forteller at Trøndelag har strukket seg nedover Mørekysten. En av steinene på Frostating haugen symboliserer Nordmøre med egne tingmenn på Frosta. Hvilket fylke de enkleste kommunene på Nordmøre vil tilhøre, skal ikke jeg ha noen mening om, men jeg har over lang tid registrert at Rindal har forsøkt å bli med i Trøndelag. Jeg har også forstått at mange i Halsa ønsker seg nordover. Jeg er glad for at Stortinget har vedtatt at Heim kommune skal tilhøre Trøndelag, men jeg har full forståelse for at dette kan være tungt for noen.

Jeg mener Hemne har vært rause når det ble godtatt ei FN med lik representasjon uavhengig av kommunenes størrelse. Inndelingsloven anbefaler at FN skal speile antall innbyggere i de enkelte kommunene. Dette var et av de viktige punktene i Intensjonsavtalen som ble godkjent enstemmig i alle 3 kommunestyrene. FN fungere godt og jeg vil skryte av den gode stemningen det er, de fine diskusjonene og konsensus i de fleste sakene. Selv de som har signalisert motstand av kommunesammenslåingen, bidrar konstruktivt i debatt og forholder seg til vedtakene, som vi mener vil være til det beste for hele den nye kommunen.

Jeg føler jeg har blitt godt mottatt i Halsa kommunestyre, selv om jeg har merket spenningen mellom fraksjonene. Spørsmålene har blitt stilt og ikke alle svar behøver å være gode nok for spørsmålsstillerne. Jeg mener svarene kommer underveis, i prosessen igjennom å bygge opp en ny kommune.

Tjenestestruktur er det innbyggerne i en kommune er berørt av og strukturen ble enstemmig vedtatt i FN nå før jul. Prosjektleder Aarvaag har også hatt sine informasjonsrunder til ansatte i alle deler av den nye kommunen. Dette har nok beroliget mange av de ansatte og spesielt i Halsa, hvor skrekkscenarioene har beskrevet nedlegging av det meste på Liabø.

Det jobbes nå med å få på plass bedriftsbesøk, når det skal være møter i FN, Dette for å bli kjent med næringslivet i den nye kommunen. Vi har allerede vært på bedriftsbesøk i Snillfjord, jeg vet vi er hjertelig velkommen i bedriftene i Hemne og jeg håper bedriftene i Halsa også ser positivt på å ta imot besøk fra oss. Jeg ønsker forresten å få med meg FN på å ta noen FN-møter rundt om i grendene i både Halsa og Hemne. Vi har hatt omvisning i Snillfjord og ønsker tilsvarende runder i resten av den nye kommunen.

Det jobbes også med å få på plass et folkemøte som vi ønsker å avholde på Liabø i løpet av februar. Vi har gode muligheter til å bygge opp et godt panel, hvor spørsmål som for eks. fylkeskryssende utfordringer, blir besvart etter beste evne. Vi ønsker at folk stiller opp uavhengig av hvordan de stiller seg til kommunereformen.

Jeg vil avslutte med noen enkle ord fra boka «Det er meg det kommer an på» av Franck Beck, sitat: «Det er jeg som bestemmer hvordan jeg skal tenke. Mange ting påvirker tankene mine, men jeg bestemmer om jeg skal la meg påvirke og i tilfelle hvordan. De fleste av oss har vel både tenkt og sagt: «Jeg blir irritert når han eller hun gjør sånn. Vi vet at når vi lar oss irritere, gjør vi en dårlig jobb, tenker negativt eller sier noe dumt. Hvordan vi tenker, er helt frivillig. Det å bli irritert er også frivillig. Men når konsekvensene ofte blir negative, er det jo dumt å la seg irritere. Uansett hvilken jobb jeg har, er alt jeg gjør med på å påvirke resultatet til slutt. Det jeg gjør, bestemmer resultatet». Sitat slutt.

Sitatet kan hver og en av oss tenke litt over og spesielt vi som er politikere, kanskje.

Jeg ønsker alle et godt nytt år.