Uka før jul ble norskafghaneren Mahmod Hosseini drept av Taliban under et besøk til heimstedet Qarabagh i Ghazni-provinsen i Aghanistan. Mahmod, som hadde bodd i Orkdal siden 2009 og hadde varig opphold i Norge, dro til Afghanistan for å hente sin kone heim til Norge. Mahmod var ikke en tvangsreturnert flyktning. Han reiste frivillig, det var han selv som valgte å ta risikoen. Allikevel har drapet på Mahmod stor relevans til spørsmålet om det er trygt, slik norske myndigheter hevder, å tvangsreturnere afghanske flyktninger, deriblant de mye omtalte «oktoberbarna».

Derfor skrev ST på lederplass den 30. desember at denne saken måtte opp på den nasjonale dagsorden. Det har ikke skjedd. Norske myndigheter har ennå ikke klart å få bekreftet at Mahmod Hosseini faktisk er blitt drept. Årsaken til at saken burde vært satt på den nasjonale dagsorden, er at den viser med all tydelighet at afghanere med et opphold i Vesten bak seg er definerte mål for Taliban. Taliban skiller nemlig ikke på om en afghaner som kommer fra Norge er tvangsreturnert eller er der frivillig. Ghazni-provinsen anses av norske myndigheter som en trygg provins å tvangsreturnere afghanere til. Drapet på Mahmod viser at så ikke er tilfelle, og derfor burde norske myndigheter ha gjort en betydelig innsats for å finne ut hvorfor han ble drept. Nettopp fordi det har stor relevans når det kommer til å vurdere graden av trygghet i dennne provinsen.

Norske myndigheter har på spørsmål fra ST uttalt at det på grunn av situasjonen i Afghanistan har vært vanskelig å få bekreftet noe som helst rundt drapet på Mahmod. Jo, det er vanskelig. Men ST klarte i løpet av julaften å komme i kontakt med øyenvitner til drapet, samt få tilgang til bilder av Mahmod etter at han var drept. Det hadde nok også norske myndigheter klart om de hadde gjort en større innsats.

De «store» norske mediehusene har også latt denne saken forbigå i stillhet. STs forsøk på å sette saken på dagsorden er imidlertid blitt plukket opp av den svenske mediebedriften Blankspot.se. De har sendt journalister til åstedet for drapet, snakket med øyenvitner og tatt bilder av Mahmods gravsted. Med den prisbelønte journalisten Martin Schibbye i spissen har de fått vite at alt tyder på at Mahmod ble drept nettopp fordi han hadde et opphold i Norge bak seg. Saken, som du kan lese i dagens ST, avslører at afghanere som kommer fra Vesten ser ut til å være definerte mål for Taliban. Derfor har drapet på Mahmod stor relevans for hvor norske myndigheter bør legge lista fra tvangsreturer. Og det burde flere enn ei lita lokalavis og en svensk mediebedrift bry seg om.

Foto: Silje Asbjørnsen