Etter en årelang prosess ble det før jul klart at Norsk kylling skal bygge sin nye milliardfabrikk i Orkdal.

Fabrikken skal stå klar til drift i januar 2021, og Norsk kylling regner med å stikke spaden i jorda i Furumoen en gang i sommerhalvåret.

Måtte flytte

Fredag inviterte Orkladal næringsforening sine medlemmer til frokostmøte, og aldri har det vært så stor interesse rundt foreningas frokostmøter. Påmeldinga var så stor at man måtte flytte møtet til Damphuset.

- Vi tenkte at vi var heldig om det kom 30. Så ble det 79 påmeldte, forteller Toril Kyllo i Orkladal næringsforening.

Fra Støren til Orkdal

Norsk kyllings direktør Kjell Åge Stokbakken startet foredraget sitt med å fortelle litt om historien. Norsk kylling ble etablert i 1991 av Agnar Østhus i en nedlagt konfeksjonsfabrikk på Støren.

I 2012 kom Rema 1000 inn som eiere, og etter den tid har det skjedd en omfattende prosess med bedriften. Det er muligheten for vekst og optimal drift som fører kyllingslakteriet bort fra Støren og inn i Orkdal.

Fylt til randen

- På Støren er anlegget vårt fylt til randen. Det er liten mulighet for å effektivisere og automatisere. Et overslag viste at vi måtte ha brukt 650 millioner på å oppgradere fabrikken, og da ville vi nådd kapasitetstaket om tre år, fortalte Stokbakken.

15 ulike lokaliseringer ble vurdert da det ble klart at de måtte finne andre lokaler. Blant disse var Furumoen i Orkdal.

- Kun i Orkdal

- Det viktigste for oss var at vi kunne bygge fabrikken innenfor en geografisk sirkel der vi kunne opprettholde avtalene med alle leverandørene våre.

Stokbakken sa at det satt langt inne for Norsk kylling å bygge på landbruksjord, men at de i realiteten ikke hadde noe annet alternativ.

- Det ble henvist til at tomta på Malvik var konfliktfri. Men den var ikke stor nok. Vi ville ha måttet endre konseptet vårt om vi skulle ha bygd fabrikken på Malvik. Det er kun her i Orkdal vi får det konseptet vi ønsker oss.

Ambisiøst

Stokbakken ga forsamlinga litt innblikk i det ovennevnte konseptet, og det er et svært ambisiøst prosjekt de nå skal i gnag med. Målet er å bli best i verden; de skal skape verdens beste næringsmiddelverdikjede, og som en del av det skal de bygge verdens beste næringsmiddelfabrikk.

Det er et sterkt fokus på alt fra kvalitet til miljø og dyrevelferd. Klimagassutslippet skal reduseres med 75 prosent i forhold til dagens fabrikk, og med 85 prosent sett i forhold til snittet i industrien.

Ringvirkninger

Et viktig virkemiddel for å nå disse målene, er bygginga av en energisentral, der man blant annet tar vare på overskuddsvarme som kan gjenvinnes.

Det er allerede klart at Kverva-bedriften Nutrimar skal bygge vegg i vegg med Norsk kylling i Furumoen.

- I tillegg er vi i kontakt med tre - fire andre interessenter. Og om det er noen av dere som sitter på ideer, er det bare å ta kontakt, sa Stokbakken.

Arbeidsplasser

Det er i dag rundt 350 ansatte ved fabrikken på Støren. Norsk kylling har hele tiden vært tydelig på at det vil bli færre ansatte når man bygger en ny og mer automatisert fabrikk.

- Men vi vil få behov for en annen type kompetanse, sa Stokbakken og inviterte skolene til et samarbeid. I den forbindelse vil kjemiprosesslinja ved Orkdal vidaregåande skole være en veldig aktuell samarbeidspartner.

Roste kommunen

Stokbakken har flere ganger kommet med skryt av Orkdal kommune. Det gjorde han i Damphuset også.

- Orkdal kommune har vært profesjonelt, solid og ordentlig. Måten kommunen har opptrådt på, har vært en viktig faktor for at vi valgte Orkdal. Vi har vært i mange kommuner, og møtet med Orkdal kommune er kanskje den beste opplevelsen jeg har hatt, sa Norsk kyllingsjefen.

- Merker det allerede

Jørgen Rostad og Aasmund Lie fra henholdsvis Eiendomsmegler 1 og Sparebank 1 var blant de mange som startet fredagen med frokostmøtet på Strandheim.

Rostad sier til ST at de som meglere merker effekten av Norsk kylling-etableringa allerede:

- Det er en optimisme i markedet og blant folk. Avslutninga på 2017 ble veldig positiv, og det har fortsatt inn i 2018. Dette er positivt for alle.

Bankdirektør Lie mener er enig i at Norsk kyllings etablering vil være positiv:

- Det vil gi ringvirkninger i hele dalføret. Orkdal vil bli en enda mer attraktiv kommune å bo i, og jeg tror dette styrker omdømmet til hele regionen.