- Det er mange smil å se her på vaskeriet nå, konstaterer daglig leder Arve Skorstad.

Kontraktene fører med seg et behov for oppbemanning, overgang til to skift og en mulig utbygging av vaskeriet.

På spiserommet var de ansatte samlet til kake og rosende ord onsdag, etter at det ble klart at Storvask vant anbudene på vask av tøy for sykehusene i Trøndelag. De vant tilbake kontrakten på St. Olavs hospital, som omfatter Orkdal sjukehus, Røros sykehus, Østmarka og Øya. I tillegg sikret de seg Helse Nord-Trøndelag, med vask av tøy for Sykehuset Levanger og Sykehuset Namsos samt Stjørdal DPS.

Geir Bjørnstad har jobbet ved vaskeriet siden det var nybygd i 1979. Han er stolt over sykehus-seieren.

Takket ansatte

Det er to år siden Storvask mistet St. Olavs hospital som kunde, og dermed gikk inn i en tøff periode med 50 prosent reduksjon av arbeidsmengden, betydelig nedbemanning og usikkerhet for framtida. Disse to årene er blitt brukt til å bygge opp en styrke innenfor hotellmarkedet, samtidig som det er gjort en betydelig effektiviseringsjobb. Dermed sto Storvask rustet til å hive seg inn i konkurransen om sykehusene da de gikk ut på anbud i fjor sommer. Rett før jul ble det kjent at Storvask gikk seirende ut, og i går kunne dette offentliggjøres og feires.

- Jobben med å levere inn anbud er liten, sammenlignet med den jobben dere alle har lagt ned. Det er dere som har lagt grunnlaget for at vi kan slå litt tilbake mot Nor Tekstil og ta tilbake sykehusene. Takk for innsatsen! sa Skorstad til de ansatte som var samlet rundt kakefatene.

Også ordfører Oddvar Indergård, som har lang fartstid i styret til Storvask, la turen innom for å gratulere.

- Vi i kommunen er utrolig stolte av dere! Dere har gjort en fabelaktig jobb, sa han.

Vinn-situasjon

Kontraktene tre i kraft fra 2022, og varer i fem år, med en opsjonsperiode på tre år til. Det kan altså godt tenkes at sykehustøyet er sikret for åtte år.

- Det har vært en spennende prosess, og vi var et halmstrå foran Nor Tekstil. Men det er annerledes å konkurrere om noe man ikke har, for da går ikke folk og gruer for om de mister jobben. Dette har bare vært en vinn-situasjon for oss. De ansatte her har jobbet med St. Olavs i mange år, og føler et eierskap til det, så det er veldig gledelig å få sykehuset tilbake, sier Skorstad.

I 1979 flyttet det som den gang var Fylkes fellesvaskeri til Lensvik, og St. Olavs hospital har vært en stor og viktig kunde helt til kontrakten glapp for to år siden. Nå kan vaskeriet igjen ruste seg til å ta imot sykehustøy, og det i enda større format enn tidligere.

- Sykehustøyet vil nå utgjøre 40 prosent av totalmengden vår, siden vi har vokst på hotellsida, sier Skorstad, som ikke har lov til å gå ut med verdien på kontraktene.

Flere ansatte og nybygg

De tre årene fram til kontraktene trer i kraft vil bli brukt godt til å dimensjonere opp kapasiteten.

- Vi er mye mer effektive nå enn den siste tida vi hadde St. Olavs sist. Vi har effektivisert arbeidet vårt, strammet opp og luket bort sløsing med tid. Vi har kapasitet nok i eksisterende utstyr, men må inn med to skift for å utnytte utstyret bedre. Det kommer til å bli ansatt et tosifret antall nye personer, sier Skorstad, som i dag har rett i underkant av 50 ansatte.

Det foreligger også planer om et utbygg i uren sone av vaskeriet, hvor skittentøyet kommer inn og sorteres. Dette aktualiseres enda mer med de nye kontraktene, og man må kanskje vurdere et større tilbygg enn det som er tegnet inn i dag.

Planen er å vaske sykehustøyet i Lensvik, men kanskje ta noen artikler på avdelinga i Trondheim. Storvask må kjøpe inn store mengder med sykehustekstiler som de skal låne ut til sykehusene, noe som er en hyggelig investering med tanke på hva det innebærer av framtidshåp for bedriften.

Geir Bjørnstad har vært ansatt helt siden vaskeriet ble bygd i Lensvik i 1979, og sier dette er den beste nyheten gjennom hans tid i bedriften.

- Det var en nedtur da vi mistet St. Olavs, men ellers har det bare vært gode år. Det var tøft da mange mistet jobben for to år siden. Da vi fikk nyheten om at vi vant sykehusene i går (tirsdag), var det virkelig artig. Den beste dagen min her! Vi kan være stolte over dette, sier han.

Ordfører Oddvar Indergård (t.h.) var blant gratulantene i går. Her sammen med daglig leder Arve Skorstad.

- Jeg hadde trua

Ordfører Oddvar Indergård sier han hele tida hadde trua på at Storvask ville klare å vinne sykehustøyet tilbake.

Det var tøffe tak etter at St. Olavs hospital glapp for vaskeriet ved forrige anbudsrunde. Agdenes kommune bevilget nesten to millioner kroner i støtte til bedriften i den tøffe tida. Det var en stund usikkert om avdelinga i Lensvik ville bli opprettholdt, men valget falt på å fortsette med redusert bemanning.

Nå er situasjonen snudd på hodet, og det ligger an for oppbemanning, to skift og mulig utbygging.

- Særdeles positivt

- Hadde du trodd dette for to år siden, Indergård?

- Ja! Jeg har hele tida sagt at sykehuset skal tilbake hit i neste periode. Det har vært tøffe tider med nedbemanning og effektivisering, men vaskeriet har klart å vinne anbud på en del større hoteller. Situasjonen har bedret seg, og nå får de disse kontraktene som gir full rulle fra 2022. Det er særdeles positivt, sier han.

Han gleder seg over at drifta hos Storvask er sikret i lang tid framover, samtidig som vaskeriet står støtt på hotellkontrakter.

- Vaskeriet er jo en hjørnesteinsbedrift i kommunen vår, med arbeidsplasser både for faglærte og ufaglærte. Det bidrar til at vi har null arbeidsledighet og det er en viktig integreringsarbeidsplass for hele Orkland og vel så det. Vaskeriet betyr mye for aktiviteten i hele regionen, sier Indergård.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535