Hvert år står alt for mange elever klare for lære uten læreplass. Derfor er det gledelig at det i 2017 er skaffet enda flere læreplasser i Trøndelag, enn det ble gjort i 2016. Hele 2280 har fått læreplass i Trøndelag i 2017. Det er bare ett fylke som er bedre enn oss i å skaffe lærlingeplasser – Rogaland. Med flere læreplasser får flere elever muligheten til å fullføre utdanningen sin og komme seg ut i arbeidslivet. Vi kan takke de mange bedriftene som tar inn lærlinger for at vi har så gode resultater. Samtidig er det ingen tvil om at utviklingen også skyldes en villet politikk. Regjeringen har satset på yrkesfagene, og nå ser vi resultatene.

Det å sikre flere læreplasser er en viktig del av regjeringens store satsing på yrkesfag. Vi har satt i gang flere tiltak som skal gjøre det enklere for bedrifter å ta inn lærlinger. Blant annet stiller vi nå krav om bruk av lærlinger ved offentlige anskaffelser, vi har økt lærlingtilskuddet med 21.000 kroner per kontrakt, vi har innført en merkeordning for lærebedrifter og vi har fornyet samfunnskontrakten mellom partene i arbeidslivet for å skaffe flere læreplasser.

Næringslivet i Trøndelag har gjort en god jobb med å skaffe læreplasser. Selv om det er en oppgang i 2017 betyr ikke det at jobben er gjort. Fremdeles er det alt for mange elever som står uten læreplass. Vi har alle et ansvar for å sikre at fremtidens arbeidskraft får muligheten til å fullføre utdanningen sin. Vi skal fortsette å legge til rette for at enda flere får seg en læreplass. Samtidig vil vi utfordre det lokale næringslivet til å fortsette å ansette enda flere lærlinger. Det er en god investering for bedriften, for den ungdommen som får arbeidserfaring og for samfunnet som i årene fremover vil trenge enda flere fagarbeidere.