Arbeidet starter snart, og skal være ferdigstilt i løpet av året. I tillegg vil en neste år gjøre oppgraderinger, blant annet av sengeområder, til en pris av 73 millioner. Dette må da innebære at en nedleggelse av medisinsk avdeling legges på is. Et konsulentfirma som utredet å overføre alle medisinske pasienter med tilhørighet til Orkdal til Trondheim, konkluderte vel med at en slik ordning ville kreve at en aksepterer at pasienter fra Orkdal som ankom sykehuset i Trondheim på kvelds og nattetid, ikke kunne bergene å bli behandlet før neste dag. En ville altså få en geografisk siling av pasienter, en A og B sortering. Når en nå neste år bevilger 73 millioner for en oppgradering av sengearealene i Orkdal, kan det se ut som om også medisinske pasienter er velkommen ved Orkdal sykehus, og vil få et godt tilbud i overskuelig framtid.

Blant annet den varslede eldrebølgen krever nytenking. Det ser ut som om en ved Orkdal sykehus jobber med planer som vekker oppsikt. Planene inkluderer et tettere samarbeid mellom Orkdal Sykehus og de 11 kommunene som i dag sogner til sykehuset. Sykehuset tar ansvaret for all akuttberedskap for kommunene. Dette gjelder også et døgnåpent tilbud. På toppen av det hele vil prosjektet medfører økonomiske besparelser på flere millioner for både sykehuset og kommunene. En møter også de krav som nå regjeringen fremmer, hvor kommunene blir pålagt å sikre et tilbud av leger med godkjent almen praksis døgnet rundt.

Det er derfor nå ikke lenger snakk om å legge ned aktivitet og si opp ansatte ved sykehuset, men tvert imot behov for å øke bemanningen. I tillegg vil det planlagte folkehelsesentere med mangesidig faglig kompetanse være attraktivt. Da trenger vi fagfolk, ikke minst flere sykepleiere. Derfor burde både sykehuset og kommunene snarest starte arbeidet med sikte på å etablere sykepleierutdanning i Orkdal fra høsten av.

Ellers er det vel endelig vedtatt at slagpasienter ikke skal behandles i Orkdal. For en potensiell slagrammet er første trinn å ta et CT bilde. Dette for å forsikre seg om at en pasient har slag, og ikke for eksempel hjerneblødning, som krever en helt annen behandling. I 2016 ble 150 pasienter behandlet for slag ved Orkdal Sykehus, mens det for om lag like mange pasienter var falsk alarm. Det spesielle med dette er at de aller fleste av disse må passere Orkdal Sykehus på sin vei til Trondheim. Her vil en kunne ta et bilde og eventuelt overføre det til røntgenavdelinga i Trondheim for vurdering døgnet rundt. Statistikken viser da at det vil være store besparelser ved å «luke ut» pasienter som ikke har verifisert slag. Ved Orkdal sykehus har en ambulanse tilgjengelig. Slagpasienter vil da få en tryggere og raskere transport til Trondheim enn det som i dag ofte utføres av frustrerte familiemedlemmer. For andre pasienter vil en innleggelse i Orkdal for observasjons være et godt alternativ. For St.Olav en betydelig pengesum spart for andre formål.