Hemne

Det sier Anders Bjørneseth fra arkitektkontoret Koht i Oslo, et av tre firma som deltar i det såkalte parallelloppdraget i arbeidet med å skape et nytt og bedre Kyrksæterøra sentrum.

Onsdag var de toppstartseminar, seinere i vår blir det et midtveisseminar med presentasjon av foreløpige arbeidet og muligheter for innspill og justeringer, før de ferdige arbeidene skal stilles ut og presenteres for publikum i sommer. Dette vil danne grunnlaget for en handlingsplan for sentrum.

Møtt av positivitet

Onsdag fikk de tre arkitektkontorene; Koht/Oslo Works, Lala Tøyen og Juul Frost fra Danmark, presentere seg, vise referanser til oppdrag de har hatt tidligere, og ikke minst fikk de gjennom gruppearbeid med folk fra kommunen, næringslivet og flere offentlige instanser, innspill til hvordan situasjonen er og hvilke utfordringer man ser.

— Vi kunne ikke ha gjennomført dette arbeidet uten et slikt gruppearbeid, sier Bjørneseth.

Å komme til et helt nytt sted der man aldri før har satt sine bein, mener han er spennende.

— Det kan være på både godt og vondt, men det er nok flest fordeler ved å få et oppdrag der du skal løse ukjente utfordringer. Ofte blir du stedsblind på stedet der du bor, sier han.

Bjørneseth mener godviljen er et godt utgangspunkt.

— Det er positiv vilje i et prosjekt som jeg har forstått er godt forankret også i det politiske miljøet. Det er en bra start for vårt arbeid at vi ikke blir møtt med tommelen ned, sier han.

Bygger utenfor

Øystein Bull-Hansen fra Bylivssenteret, som er underlagt Norske Arkitekters Landsforening i Oslo, er rådgiver og støttespiller for Hemne kommune i arbeidet.

— Jeg snakker ofte med kommuneplanleggeren, og vi utveksler en rekke dokumenter oss imellom i dette arbeidet.

Bull-Hansen sier Kyrksæterøra har gått i den samme fella som mange andre norske tettsteder.

— Sentrum er blitt tømt for aktivitet. Det bygges store klosser utenfor by- og tettstedskjernen rundt om her i landet. Nå er utfordringa hva vi kan gjøre for å revitalisere Kyrksæterøra sentrum. Hva skal vi bruke sentrum til, er spørsmålet, sier han.

Opplevelse til fots

Stikkord er fritidsaktiviteter og boliger, og et tettsted der man ikke legger forholda til rette på bilens premisser.

— Her på Kyrksæterøra er det mange leiligheter allerede, og flere er under oppføring. Det er bra. Kanskje det også er pensjonister som bor i mange av dem, og det er en kjemperessurs for å få liv i et sentrum. De har god tid og er storforbrukere av kulturtilbud og annet, noe som igjen fører til mer aktivitet og flere møteplasser, mener Bull-Hansen.

Utvider man passerspissen til også å omfatte områder litt utenfor selve Øragata, er han opptatt av å lage det mer behagelig for folk å ta seg fram til fots.

— Selv bor jeg i Drammen, og hver dag går jeg hjemmefra til togstasjonen for å dra på jobb i Oslo. Denne spaserturen går gjennom et veldig fint område, med en park og ei fin bru, og det gir meg en positiv opplevelse hver dag. Slik må man tenke for at det skal bli attraktivt å ferdes til fots også her på Kyrksæterøra, sier han.

Ingen konkurranse

— Hvordan oppfatter du bilbruken på Kyrksæterøra?

— Det er ikke så mye biltrafikk, men den legger likevel beslag på mye av plassen. Det må legges til rette for at biler samles på ett sted, og det må nok også en kulturendring til hos brukerne for at det faktisk ikke er nødvendig å kjøre helt fram til døra på butikken eller kafeen.

Kommuneplanlegger Malin Sæther er spent på veien videre.

— Jeg er virkelig spent på hva de tre arkitektkontorene kommer med i løpet av våren, sier Sæther, som understreker at dette ikke er en arkitektkonkurranse, men innspill som kommunen fritt kan bruke ved å plukke det beste fra hvert enkelt kontor.

Se også «Tre på siste» i dagens avis.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Øystein Bull-Hansen fra Bylivssenteret er Hemne kommunes rådgiver i arbeidet med sentrum. Foto: John M. Myrhaug
Ordfører Odd Jarle Svanem og kommuneplanlegger Malin Sæther innledet onsdagens møte. Foto: John M. Myrhaug