Hemne

Tirsdag kom bekreftelsen på at Sirilinn Fri (18) kan sette opp forestillinga «En ny venn i døden» i løpet av våren. Det kom hele 17 personer som ville være med på audition i Kulør'n.

— Ja, det er nok folk. Nå skal jeg starte jobben med å fordele rollene, sier hun.

Fra manus til scene

Forestillinga bygger på hennes eget manus som hun vant pris for for to år siden. Da deltok hun i en landsdekkende konkurranse i regi DUS (Den Unge Scene), en organisasjon som har som formål å heve nivået på ungdomsteater i Norge.

Nå er altså tida moden for å slippe forestillinga «En ny venn i døden» løs på en scene.

— Dato er ikke endelig bestemt ennå, men det blir en gang over påske, forteller Sirilinn Fri.

Flinke deltakere

Ungdomsrasisme og krig er den røde tråden i forestillinga som har inntil en times varighet. Hovedpersonen er ei rasistisk, ondskapsfull og bortskjemt jente som vi møter i en miks av drøm og virkelighet, og hennes møte med soldater fra et fremmed land.

— Det er et viktig tema å belyse, sier manusforfatteren, som nå står overfor et luksusproblem; det er bare å velge og vrake i folk når rollene skal fordeles.

— Jeg har en del klart allerede, men de det gjelder har ikke fått beskjed ennå. Jeg har i hvert fall hovedrolleinnehaveren på plass, sier Sirilinn Fri, som roser deltakerne på audition tirsdag.

— Alle er veldig flinke, så det blir noen utfordringer i vente.

Starter øvinger

Hun har med seg Marit Liabø Sandvik fra Hemne Teaterlag og Andreas Ven Langø som instruktør på forestillinga. Og selv om Sirilinn Fri selv også er scenevant fra mange sammenhenger; blant annet flere ganger som UKM-deltaker og som deltaker i flere spel, skal hun ikke delta denne gangen.

— Det blir kun regi på meg, sier hun.

Når starter også øvingene.

— Vi starter litt rolig, så blir det mer intensivt etter påske, forteller hun.

Satt opp i Oslo

«En ny venn i døden» har vært satt opp én gang før allerede – på selveste Det Norske Teatret i Oslo. Det skjedde i forbindelse med prisutdelingen til vinnerne av manuskonkurransen.

Men denne begivenheten fikk ikke Sirilinn Fri med seg fordi hun hadde et studieår i Frankrike.

— Det finnes et opptak, men jeg vil ikke se det før vi har satt opp forestillinga selv. Jeg vil ikke binde meg til måten de løste det på, sier hun.

I Hemne settes forestillinga opp i Hemne samfunnshus.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

— Det kan bli ei utfordring å fordele roller fordi det kom så mange flinke folk, sier Sirilinn Fri. Foto: John M. Myrhaug