20. desember ble en ung mann på 23 år fra Eritrea meldt savnet fra sin bopel på Kyrksæterøra. 23-åringen var opprinnelig bosatt på Frøya, men bodde på hybel på Kyrksæterøra i forbindelse med at han var elev ved Hemne videregående skole. Mannen ble sist observert av hybelverten på formiddagen den 20 desember, og forsvinninga utøste en stor leteaksjon etter den savnede. I tida etter at savnetmeldinga gikk ut, ble det lett med store styrker i områdene rundt sentrum. Både Sivilforsvaret, Røde kors, politi med hunder, redningshelikopter og private deltok i søket, pluss at dykkere undersøkte begge elvene i sentrum. Tre dager etter de første søkene, gikk leteaksjonen over til å få status som søk etter antatt omkommet. Da politiet avsluttet leteaksjonen lille julaften, ble det satt i gang en ny omfattende leteaksjon i privat regi 2. juledag. Her deltok rundt 40 hemnværinger, og det ble til og med lett med drone i de bratteste områdene ved Roberget, pluss at det ble søkt med kajakk langs utilgjengelige områder ved Roberget/Rovatnet. Hemnesamfunnet har med andre ord gjort en enorm innsats for å finne den savnede.

Sist helg kom nyheten om at en død person var funnet i fjæra like nedenfor huset til Jostein Tetlie. Politiet kunne relativt raskt gå ut med at de antar at det er den savnede 23-åringen som er funnet, selv om obduksjon og en formell bekreftelse ennå ikke er gjennomført. Rektor Ole Ledahl ved Hemne videregående skole sier til ST at hele skolen har vært preget av det som har skjedd, og at det vil bli avholdt ei minnestund ved skolen når identiteten er bekreftet. Både Ledahl og ordfører Odd Jarle Svanem utrykker en slags lettelse over at den savnede nå er funnet, da det har vært ei stor belastning for hele hemnesamfunnet å gå rundt i det uvisse. «Mange har kviet seg for å gå tur, da de ikke har visst hva som kunne ha møtt dem,» forteller Svanem.

Denne saken viser hvor mye omsorg som lever i et lite lokalsamfunn hvor alle kjenner alle. Skjer noe tilsvarende i en stor by, vet kanskje bare de aller nærmeste naboene at noen er savnet. På bygda berøres alle. Og innsatsen som de offentlige redningsetatene og de private, altså innbyggerne på Kyrksæterøra, har stått for sammen her, viser hvilken enorm kraft, støtte og omsorgsfølelse som utløses når tragedien rammer. Noen vil kanskje si at det av og til kan føles litt ubehagelig å «bli sett» av alle i et lite lokalsamfunn. Men de flest vil nok si at det ligger en stor trygghet i vissheten om at de faktisk blir sett og tatt vare på når vonde ting skjer. At ingen bryr seg, er vondt. Lokalsamfunnet i Hemne bryr seg!

Foto: Silje Asbjørnsen