Da Cindy Selven Røe (30) tok bachelor som musikkfaglærer, fikk hun symaskin i gave av mamma Laila. Det ga startskuddet til en karriere som designer. I helga deltar hun på Oslo Runway; den tidligere moteuka i Oslo.

Sydde egne klær

Skjønt karrieren som designer, startet allerede i barnehagen.

- Jeg har alltid likt å være kreativ, og sydde og laget ting i barnehagen og på barneskolen, forteller Cindy som sydde sitt første skjørt på symaskin da hun gikk i tredje klasse.

Etter hvert ble det mange egenproduserte klær.

- Jeg fant ikke det jeg ville ha i butikkene, og ettersom jeg hadde et klart bilde av hvordan jeg ville ha klærne, ble det så jeg sydde dem selv, forteller hun.

Fra lærer til designer

Etter videregående skole utdannet hun seg til musikkfaglærer, og jobbet noen år som lærer, før hun fant ut at det var noe annet og mer kreativt hun ville jobbe med.

Hun sluttet som lærer, gikk inn i tenkeboksen og jobbet et par år i klesbutikk før hun begynte ved Esmod moteskole i Oslo som er verdens første og eldste motedesignskole, med røtter tilbake til 1841. I dag har Esmod et nettverk av skoler over hele verden.

Her gikk Cindy i to år og fikk fagbrev i søm og design.

Populære hårbøyler

I 2017 etablerte hun sitt eget merke, Cindy Roee, som har tilhold hjemme i stua hennes i Gamlebyen i Oslo, og hun jobber målbevisst for å komme inn markedet med kolleksjonen sin. Denne helga er hun altså med på Oslo Runway, som er den tidligere moteuka i Oslo.

- Jeg har allerede oppnådd en del mål. Målet mitt nå er å utvide merket Cindy Roee, få et eget studio og bare jobbe med design, sier Røe som også er fornøyd med å være intervjuet på VGs Min mote, og ikke minst av å ha ett av sine produkter for salg i butikk.

Det er den delikate hårbøylen, eller The Crown (krone), som Helene Bøksle brukte under juleturneen sin før jul i fjor.

- Jeg kaller de kroner. Selv liker jeg å pynte meg og føler meg som en prinsesse i disse hårbøylene, ler Cindy som også har planer om å starte nettbutikk med eget design.

Dameklær

Etter at hun fikk hårbøylene inn i butikken Høyer Sjølyst i Oslo, har hun fått mange henvendelser fra andre butikker, men må takke nei da hun ikke har kapasitet til å produsere i så stor stil.

I utgangspunktet lager Cindy Selven Røe dameklær, men opplever også at menn kjøper plaggene hennes; blant annet jakkene.

- I dag er det slik at hvis gutter har lyst til å gå med et plagg, så kjøper de det uansett om det i utgangspunktet er laget for damer, sier hun.

Inspirert av natur

Når hun til helga er klar for Oslo Runway, er det i samarbeid med Dio (Designers in Oslo) som er en gruppe med åtte mindre designere.

- Vi er åtte forskjellige små merker som har hver våre utstillinger, men hjelper hverandre med hår, sminke, lokalet og ikke minst med psykisk støtte, smiler hun.

Selv stiller Cindy med en kolleksjon hun kaller for Snillfjord, som er inspirert av naturen i kystkommunen.

- I likhet med naturen i Snillfjord, har plaggene mine mye kontraster og volum. Snillfjord er preget av fjell, hav, skog og luft. Jeg opplever det som frihet, sier Cindy som minnes den massive og flotte naturen fra barndommen da foreldrene dro henne med ut på turer.

- Den gangen hatet jeg å bli dratt med på tur. Nå sitter jeg igjen med den gode følelsen av alt jeg opplevde, smiler hun og minnes mang en overnattingstur i telt fra barndommen.

Aldri skinn og pels

I likhet med naturen i Snillfjord, er også klærne hennes preget av farger og kontraster.

- I likhet med turutstyr, er jeg opptatt av det tekniske; blant annet ulike typer lukninger og glidelåser, samt teksturer og stoff.

Hun bruker aldri skinn og pels, ettersom hun er vegetarianer. Ull og silke er derimot gode stoffer selv om hun ikke bruker bare naturstoffer. Også i stoffvalget er kontrastene viktige.

Pyntet gatestil

Designet hennes er ikke nødvendigvis jordnært ettersom hun selv er glad i glitter og pynt. Stilen hennes blir heller en slags pyntet gatestil.

- Jeg har alltid ville vært prinsesse, og elsker å pynte meg i hverdagen. Det er ikke alle, men passer kanskje dem som tør litt mer, sier Røe som er glad i sterke farger.

- Men ikke nødvendigvis bomber av sterke farger, sier hun.

Hun designer og syr hverdagsklær som bukser, skjørt, topper, jakker, kjoler og erfarer at alle mulige slags folk kjøper klærne hennes. Når hun om ikke så altfor lenge åpner nettbutikk, kan også folk fra Snillfjord og resten av landet kunne sikre seg Snillfjord designklær av Cindy Roe.

Krone til hverdags

Enn så lenge jobber hun halv stilling i klesbutikk inntil hun kan leve av eget design og merke. Hun tror bestemt det er mulig å livnære seg som designer i Norge, da hun erfarer at nordmenn blir stadig mer oppmerksomme på norsk mote og design.

- Jeg tror folk synes det er kult å bruke norsk design, sier hun.

Men produksjonen innser hun at hun nok må ta i utlandet etter hvert, da det blir for kostbart å produsere i Norge.

At Helene Bøksle brukte to av kronene hennes gjennom hele juleturneen sin i fjor, er et bevis på at Cindy Roee design har fått en fot innafor.

- Selv bruker jeg krona til hverdags, mens andre velger å pynte seg med den, sier Cindy Selven Røe som liker å pynte seg til hverdags også.

Ikke er det noen aldersgrense for hvem som kan bruke krona eller hårbøylen heller, ifølge Røe.

Klær som varer

Ellers er det typisk for klærne hennes at de er romslige hverdagsklær laget av materialer som kan leve lenge.

- Det kan være vanskelig å få tak i lakk som ikke er syntetisk. Men ei skjorte bør helst lages i bomull, og en genser helst i ull med polyester, sier Cindy som lager hårbøylene i silke for å gjøre dem litt eksklusive.

Miljøbevisst som hun er, er det viktig for henne å lage plagg som varer lenge, og som helst ikke skal bli kastet noensinne.

- Klærne bør være så spesielle at de kan henge i skapet noen år, for så og hentes fram igjen, sier designeren som mener at det finnes mange trender som er uavhengig av mote, og at stadig flere er opptatt av å finne sin individuelle stil.

Selv er hun opptatt av gjenbruk der hun blant annet klipper opp og syr om jeans til nye plagg. Når hun ikke lenger har jeans i sitt eget klesskap, kjøper hun jeans i Fretex-butikken.

Favoritter

Foreløpig satser hun på å leve av eget design hjemme i Norge, men håper etter hvert å komme seg ut i verden. Hun har noen klare favoritter og forbilder i designbransjen som hun ser opp til.

- Jeg liker Stella McCartney veldig godt, blant annet fordi hun ikke bruker pels og skinn. Visuelt er jeg også veldig glad i Del Pozo som har mye volum og skarpe farger. Og Tom Wood som er et norsk merke som starta med ringer i 2013.

- De er blitt veldig store på veldig kort tid, sier Cindy Selven Røe som tar det som et tegn på at det er mulig å leve av eget design også i Norge.