Denne uka slo Senterpartiet i Skaun fast at partiet vil frede skolestrukturen i Skaun. Partiet begrunner dette standpunktet med at skolen er viktig infrastruktur for å kunne bevare og viderutvikle levende lokalsamfunn i alle deler av kommunen.

Denne presiseringa fra kommunens største parti kommer nå i forkant av at kommunen skal lage og vedta ny områdeplan og planlegge bygging av ny skole på Venn. Venn trenger en ny skole raskt, og det store spørsmålet så langt har vært om man samtidig skal slå sammen skolekretsene og bygge en felles skole for Jåren, Råbygda og Venn. Ei avklaring på dette spørsmålet må komme raskt, da det er helt avgjørende for å kunne komme videre i arbeidet med ny skole og områdeplan for Venn.

langt har man ikke kommet så mye lenger videre, selv om Senterpartiet nå slår fast at de vil beholde skolen på Jåren. Senterpartiet er nemlig avhengig av flertall for at det skal bli slik. Opposisjonen, Høyre, Frp, Buviklista og Krf, er tydelig på at de ønsker å slå sammen de to skolekretsene og bygge en ny felles skole. Senterpartiet trenger imidlertid støtte fra fire representanter fra samarbeidspartiene Ap og Sv for å få flertall for sitt syn, og så langt virker det uavklart hva som blir resultatet.

Fordi: Selv om SV og flere Ap-representanter, deriblant varaordfører Asbjørn Leraand (Ap), uttaler at det vil være riktig å slå sammen skolekretsene og bygge en ny felles skole, så er de i utgangspunktet låst i ei samarbeidserklæring som partiene inngikk etter valget i 2015. I september 2015 uttalte ordfører Jon P. Husby (Sp) til ST at en av de viktigste sakene som samarbeidsplattformen var tuftet på, var at skolestrukturen ikke skal røres, ikke en gang være tema, i perioden. Og perioden varer fram til valget høsten 2019.

Spørsmålet som må avklares veldig raskt, er om Ap og SV vil stå ved denne avtalen. Man kan nemlig ikke vente til etter valget i 2019 med å få avklart dette spørsmålet. Venn trenger ny skole raskt, og en områdeplan må på plass enda raskere for i hele tatt ha tilstrekkelig grunnlag for å kunne plassere og dimensjonere den nye skolen. I fjor vår uttalte Leraand at antall skoler måtte reduseres fra fem til tre, mens partikollega Siri Grøtjord sa at det ikke var aktuelt å røre skolestrukturen denne perioden og viste til flertallsavtalen som ble inngått etter valget. Ap må bli enige med seg selv - nå. For man kan ikke vente på et tog som går om halvannet år. Da er toget gått, toget går nå!

Foto: Silje Asbjørnsen