I 150 år har det vært ytret ønske om å få laget veiforbindelse mellom Snillfjord og Agdenes. I alle disse årene har det manglet 3,9 kilometer vei for å få knyttet Lensvika og Krokstadøra sammen med. I dag er det seks mil mellom de to kommunesentrene. Med denne etterlengtede veistubben på plass, vil avstanden bli kun 26 kilometer, hvilket vil bety ei halvering av reisetida.

Og nå kommer dette endelig på plass. Og det er nærliggende å gi kommunereformen skylda for at det nå skjer. Prosjektet er kostnadsberegnet til 15 millioner kroner, og verken Agdenes eller Snillfjord har hatt råd til å prioritere ei så stor investering alene. Men når Agdenes, Orkdal, Meldal og deler av Snillfjord nå slår seg sammen til storkommunen Orkland, blir ei slik investering til å leve med, i alle fall når det i realiteten er Staten som finasierer prosjektet. Som ett av flere resultat av sammenslåinga, vil de fire kommunene nemlig få et årlig regionsentertilskudd på 4,3 millioner kroner. Fellesnemnda i Orkland kommune vedtok nylig å ta opp et lån på 55 millioner kroner til regionsentertiltak, og kapitalkostnadene på 3,5 millioner kroner i året skal dekkes av regionsentertilskuddet.

15 millioner kroner av disse 55 millionene skal altså brukes til å få den lenge etterlengtede veiforbindelsen på plass. Dermed vil man få bundet sammen ytterkantene av Orkland med en vei med god grusveistandard, noe som vil åpne helt nye muligheter både i næringssammenheng og tjenestesammenheng. I tillegg skal den nye storkommunen bruke 20 millioner kroner av disse pengen til å få etablert Familiens hus i det nye folkehelsesenteret. Det betyr at man vil få samlet alle støttefunkjsoner knyttet til barn og familie bak éi felles dør. De resterende 20 millioene av låneopptaket skal gå til bygging av et nytt museumsbygg for Orkla industrimuseum. Dermed mangler nå kun 15 millioner kroner for å få fullfinansiert dette prosjektet til 105 millioner kroner.

Disse investeringene vil styrke Orkland kommune som helhet. Samtidig vil de styrke de ulike geografiene hvor investeringene gjøres. Alle dagens fire kommuner vil med andre ord dra betydelige veksler på at disse tiltakene kommer på plass, og det viser hvilken kraft og muskelstimulisom som ligger i denne kommunesammenslåinga. I tillegg har fellesnemnda gitt prosessen betydelig troverdighet og tillit ved å vise med handling at pengene som kommer ikke bare sluses inn i kommunesenteret og byen Orkanger, men fordeles i hele geografien. Gratulerer med godt håndverk så langt, og lykke til videre!

Foto: Silje Asbjørnsen