Den gamle potetkjelleren i låna på Nestu Røen er pusset opp til bakeri. Steinovnen er kjøpt fra Italia, og den gamle eltemaskina fra Børset bakeri er pusset opp og kommet til heder og verdighet igjen.

Attåtnæring

22 år gamle Martin Trønsdal som er utdannet kokk og har jobbet på Luftkrigsskolen, er ikke redd for å satse nytt og utradisjonelt, når han åpner gårdsbakeri samtidig som han utdanner seg til agronom i påvente av å ta over gården.

- Jeg tenkte det kunne være greit med ei attåtnæring. Ettersom vi allerede har en verdensmester i ost her på Nordmøre (Kraftkar fra Tingvoll ysteri; red.anm.), og jeg liker å bake og folk her på gården kan å bake, så ble det gårdsbakeri, sier Trønsdal som før jul hadde testbaking som han fikk svært gode tilbakemeldinger på.

- Det kom innom 75 personer da jeg kjørte testbakinga. Det var over all forventning, sier den unge gårdsbakeren som i første omgang kommer til å selge brød fra egen butikk hjemme på gården på fredagene.

Steinmalt mjøl

I første omgang er det storbrød i tre ulike varianter han baker samt skolebrød og etter hvert kanelknuter. Storbrøda er Hæmbakakak etter mamma Irenes oppskrift, byggbrød og 4-kornbrød. Han har også levert hamburgerbrød på forespørsel og med svært gode tilbakemeldinger.

Trønsdal benytter kun økologisk steinmalt mjøl fra Holli mølle og langtidshever deigen, noe som gjør at det er lite gjær i brødene. Det er heller ingen tilsettingsstoffer i brødet. Dette er ekte, ren vare.

- Når deigen står over natta, bevares næringsstoffene i mjølet, og brødet blir langt lettere å fordøye, sier Trønsdal som håper at folk foretrekker godt, hjemmebakt kvalitetsbrød framfor billig hurtigbakt brød fra butikken.

Fra potet og motorsykler til brød

I forbindelse med oppstartinga av hjemmebakeriet var han på oppdagerferd til Erketunet gardsbakeri i Jølster i Sogn og Fjordane for å hente inspirasjon og læring. Her har de drevet gårdsbakeri som attåtnæring i tre år, og de utvider stadig vekk.

Den tidligere potetkjelleren som pappa Anders brukte til motorsyklene sine, framstår nå som et splitter nytt bakeri med hvitkalka vegger, nye arbeidsbenker og en steinovn som tar 50 brød i gangen.

Åpent på fredager

Med støtte fra Rindal kommune ser Martin Trønsdal lyst på framdrifta. På åpningsdagen på fredag ettermiddag håper han at det blir mye folk, både rindalinger, hyttefolk og forbipasserende, som setter pris på hjemmebakt brød som selges i ei lita trivelig stue som er hentet fra Vindøldalen til formålet, og som er plassert ved inngangen til tunet på gården.

I første omgang skal han ha utsalg noen timer på fredag ettermiddag og vil prøve seg litt fram når det gjelder omfang av produksjonen. Så den som vil sikre seg fersk, hjemmebakt brød til helga, må være føre var og være ute i rett tid denne ettermiddagen.